donderdag 3 april 2008

Reacties welkom

Zijn er nu ook mensen die dit volgen? We horen het af en toe ook terug. Er zijn weinig mensen die ook reacties achterlaten. Dat zouden we wel leuk vinden!. Dus voel je niet bezwaard!

Ventilatie in een huis

Afgelopen zondag in het nieuws; Balansventilatie is ziekmakend. De woningen in de wijk Vathorst in Amersfoort zijn toegerust met een balansventilatiesysteem waarbij de enige luchttoevoer via een groot apparaat met filter en een buizensysteem op zolder in het huis komt. De luchtafvoer gaat via andere buizen en een ander filter naar buiten. Ramen kunnen niet open. Gevolg, zieke mensen met allerlei astmatische en allergische reacties.

Vandaag in het VIBA cafe een discussie over ventilatie in de architectuur. We hadden al verschillende vragen gesteld aan Renz (onze architect) en hij had ons daarom met klem verzocht om te komen.

Renz Pijnenborgh hield de inleiding. Hij is voorstander van natuurlijke ventilatie omdat deze manier van ventileren eigenlijk alle voordelen in huis heeft die je zou willen bereiken: Gezond, geluidsarm, goedkoop, milieuvriendelijk, gebruiksvriendelijk, transparant (je zet een raam open en voelt de lucht ipv je zet een knop om en er gebeurt misschien iets wel of niet). Hij is ook fel tegenstander van balansventilatie. Ventilatie via filters en via kanalen leveren te veel gezondheidsrisicos op. De kanalen zijn zeer bevorderend voor de bacterie groei. En de filters filteren alleen de grotere vieze delen uit de lucht en niet de kleinere delen. Ook de filters zijn goed voor de bacterie groei. Je zou dit enigszins kunnen beperken door de filters wekelijks schoon te maken, alleen dat blijkt nog geen 10% van de mensen te doen. Op dit moment maakt een balans ventilatiesysteem de buitenlucht nog viezer dan die al was.

Renz zijn natuurlijk ventilatiesysteem bestaat uit: ramen die open kunnen, roosters voor contstante aanvoer van verse lucht, kieren en gaten voor verse aanvoer van lucht en op de slaapkamers een klimaatluik (aan de onder kant van een raam), enkel-glas-bovenraam en rechte pijpen het dak uit voor afvoer van lucht. In 1993 was er een onderzoek gedaan naar een wijk waarbij er verschillende toepassingen gebruikt waren. Natuurlijke ventilatie sprong daaruit als meest prettige systeem. Goedkoop en kost weinig energie en mensen waren daarover het meest tevreden.

Na Renz kwamen er een aantal sprekers die stelling namen. Dit leverde nog interessante gezichtspunten op. In de toekomst zijn er wellicht uit de ruimtevaarttechnologie interessante ontwikkelingen die met behulp van edelmetalen als katalysator fijne stofdeeltjes en schimmels en bacterie kunnen omzetten tot grotere deeltjes die je met behulp van dweilen uit je huis kunt halen.
Er was ook een bijdrage van Mieke Weterings, werkzaam bij de GGD rotterdam. Die hield een pleidooi voor het openhouden van verschillende en een en ander te blijven benaderen vanuit een integraal principe. Gezondheid is niet alleen het niet hebben van lichamelijke kwalen maar is ook het welbevinden, je prettig voelen. De ruimtelijke omgeving is een van de aspecten van de gezondheid. Als GGD er vond ik het ook wel mooi dat GGD hier prominent aanwezig was.
Een ander gezichtspunt; mechanische ventilatie heeft als voordeel dat het meer te controleren is. Het zou niet moeten uitmaken of een ruimte op het zuiden of noorden licht, of er een persoon of vier personen in die ruimte zitten. Met mechanische ventilatie (met sensoren en metertjes) zou de ventilatie automatische de hoeveelheid lucht regelen die nodig is.
Ook werd duidelijk dat het wonen langs een snelweg en in een drukke stad natuurlijk meer vieze buitenlucht oplevert dan wonen op het platteland. Maar zelfs in de stad is het op dit moment nog beter om een raam open te zetten dan om balansventilatie via een filter en kanalen te laten lopen.

De presentaties zouden op de site gezet worden.
De genoemde pijp door het dak heet Multivent van Ubbink. Productinformatie

Zoekresultaten