zondag 18 oktober 2009

Badkamer aangesloten

De (bestaande) badkamer boven heeft eigenlijk 3 afvalstromen:
- douche
- bad
- wc
Het douchewater moet via de warmte-terugwin-eenheid (douchewater wtw), en kan daarna onze eigen waterzuiveringsinrichting in, het badwater kan rechtstreeks daarnaartoe, en de wc komt vooralsnog op het gewone riool uit. Scheiden bij de bron.
Vroeger kwam alles in één dikke pijp naar beneden, maar nu is het omgebouwd naar 3 aparte buizen. Het was een heel gepuzzel en gepruts, maar het is nou toch wel mooi geworden. Het heeft ook het nodige breekwerk gekost, zoals je op de foto's kunt zien.

Naast de afvoer moest er natuurlijk ook aan de aanvoerkant het een en ander aangelegd worden. Warm water komt binnen via een circulatieleiding vanuit de schuur (let even speciaal op dat koperen kunststukje met 3 t-stukken en 2 bochtjes, dat ik zelf gesoldeerd heb, en daarna de loodgieter nog een keer; veel van geleerd).
Het verwarmingswater (dikke witte buizen) circuleert voorlopig alleen via het radiatortje in de badkamer, maar straks ook via de vloer- en wandverwarming. De verdeler voor de vloerverwarming hangt er al (op de kop getikt op marktplaats).

zondag 11 oktober 2009

Leemstuc

Ons actorium is één groot experiment. Het samenstellen van een plantendak, wandverwarming in de muur inbouwen en natuurlijk het leemstucen. Ik heb al eerder verteld waarom we gekozen hebben voor leemstuc. Ik heb nog niet eerder verteld over hoe dat nu zo'n beetje werkt. We krijgen veel informatie van Thomas. Hij heeft rondom leemstuc zo'n beetje alles wel eens gedaan. Zelf werkt hij met de Tierrafino producten maar heeft gewoon heel veel kennis van leem en leemstuc. Wij hadden hier natuurlijk ook de makkelijke weg kunnen kiezen en gewoon zakken tierrafino kunnen bestellen. Maar wij zoeken in onze bouw ook de echte oorsprong van dingen en willen ook gewoon geld besparen. We hebben dus een grondverzetbedrijf gebeld en gevraagd of hij leem had. Deze heeft hij bij ons op de stoep neergelegd. Dit is bruine leem (uit de maasarm bij Ravenstein). Deze leem schep je vervolgens in een speciekuip (een extra grote) en zet je onder water. Een nacht laten staan en daar meng je vervolgens zand bij. Dat was even uitpuzzelen want elke leem heeft al zijn eigen samenstelling. De verhouding leem en zand hebben we nu gezet op 1 op 1,5. Dan is 'ie stevig genoeg maar cracqeleert hij niet bij het opdrogen.
Ondergrond
De ondergrond mag steen zijn of gipsplaten. Een houten ondergrond werkt teveel, waardoor je scheuren krijgt, of de leemlaag loslaat. Deze zou je eerst moeten voorbehandelen of met rietmatten moeten bedekken (gaan we in het huis - hout-skelet-bouw - dan ook doen). Ook metaal of plastic werkt niet goed als ondergrond.
De eerste laag leem is de vertinlaag. Dat is eigenlijk de laag om een goede hechting te creëren. Dan een raaplaag om de ondergrond uit te vlakken en dus hobbels, naden e.d. weg te werken (evt. met jute). Als laatste laag de finish laag.
Voor de finish laag heb ik chamotteklei ingekocht in wit en geel. Die klei die we vroeger ook gebruikten bij de handvaardigheidslessen op school. Ook hier geldt: een nacht in de week zetten en daarna het zand erbij in de verhouding 1 op 1. Ik heb een kuip gemaakt met zandkleur (wit en geel) en een kuip wit (wit met wit speelzand). Daarnaast nog een kuip met bruine leem met geel. Per kuip een emmer stro erbij voor het effect. Deze dan in twee zeer dunne lagen er op smeren, inwassen met een natte spons en uitwassen met een drogere spons. Als laatste nog met de handveger erover.

woensdag 7 oktober 2009

Zuinig douchen


In de webwinkels met energiebesparende producten kom je een handje vol sanitair-spullen tegen, onder andere een douchewaterwarmteterugwininstallatie, ook wel douchewater-wtw genoemd.
Het idee erachter is, dat je het warme water dat op weg is naar het riool gebruikt om het koude water voor te verwarmen. In je douchecabine zit een mengkraan, die koud en warm water mengt, en hoe warmer het koude water is, hoe minder warm water bijgemengd hoeft te worden.
Loodgieters schieten bij dit product meteen in de stress, want door de kreet "koud water opwarmen" zien zij het legionella-gevaar opdoemen. Gelukkig waakt op dit gebied de KIWA over ons, en is de constructie van die wtw-s zodanig dat legionella geen kans krijgt.
Financieel is het nog net interessant om zo'n ding te installeren. Omdat de constructie best ingewikkeld is, en er veel koper aan te pas komt (een buis van rond 50 mm, 2 meter lang), kost een wtw rond de 500 euro.
Een snelle berekening leert mij dat je ongeveer 5 cent per douchebeurt bespaart, dat is met 1000 douchebeurten dus 50 euro per jaar. En dan douchen wij nog zuinig.
Met de regendouches, die tegenwoordig erg populair schijnen te zijn, bespaar je nog veel meer.
Ik heb hier ook even onderzoek naar gedaan, maar ik kan maar moeilijk specificaties vinden van hoeveel water een regendouche doorlaat. Dat is dan wel weer typisch, en tekenend voor het belang dat producent en consument hechten aan energieverbruik...
Om een idee te geven: een waterbesparende douchekop laat 6 tot 8 liter water per minuut door. Na lang zoeken vond ik dat de Hans Grohe Raindance 14 + 17 (hoofd- en handdouche) l/min verbruikt. Dat is dus 4 keer zoveel.
Dat betekent dan ook dat je een douchewater wtw in 2,5 jaar hebt terugverdiend, in plaats van 10 jaar.
Webwinkels voor de douchewater-wtw:
Dutch Solar Systems
Hei-Tech
Technea

Nog wat technische achtergrond voor de volhouders.
De KIWA schrijft voor dat vuil en schoon water door een dubbele wand gescheiden moeten worden. Als er een gaatje komt in één van de wanden, dan lekt dat naar buiten, en dan weet je dat er iets mis is. Er komt dan nog steeds geen vuil water bij het schone water.
Als je die dubbelwandige buis even als één buis beschouwt, dan heb je daaromheen een iets grotere buis. Tussen die twee buizen stroomt het koude water, binnenin stroomt het vuile, warme water.
DSS heeft gekozen om die buitenste buis van PVC te maken, om zo kosten en materiaal (koper, duur en milieubelastend) te besparen. De andere systemen werken met een koperen buitenbuis.
Om legionella-risico te beperken, mag er maximaal 1 liter koud water in het systeem zitten. Ook mag je aan de buitenkant geen isolatie aanbrengen, want het koude water moet na afloop van het douchen zo snel mogelijk weer kunnen afkoelen.

Zoekresultaten