woensdag 26 mei 2010

leemstuc 4


En is dit een strak muurtje of niet! (supertrots :))
Posted by Picasa

leemstuc 3


Welke materialen gebruik ik bij het leemstucen. Een stucbord. De "normale"stucborden zijn veel te groot, dus ik heb een voegbord gevonden. Hierop leg je een flinke schep stuc, je zet het bord tegen de muur en zet met je spaan schuin tegen de muur in een opwaardse schuine beweging de stuc tegen de muur.









Troffel













Spaan



















Met de spons maak je de opgezette muur glad. Dit gebeurd in twee keer. De eerste keer nat (zonder uitvringen) en de tweede keer droog (om de laatste oneffenheden er uit te krijgen).
Posted by Picasa

donderdag 13 mei 2010

leemstucen 2





In ons actorium hebben we de bruine oorspronkelijke leemkleur gehouden. Die ruimte is groot genoeg. De slaapkamers zijn echter klein met minder licht dus hebben we daar de sterke voorkeur voor witte muren. Maar hoe doe je dat nu? Onze leemstucgoeroe heeft een zeer veelzijdige ervaring en kon ons ook hierin adviseren. Bij Silex is klei te koop voor keramische doeleinden. Ze hebben ze daar in zakken van 10 kilo. Deze leem meng je met wit zand in de verhouding 1-4. Ook deze leem moet je eerst een nacht laten weken en de volgende dag mixen.
De stro kun je toevoegen in de vullaag (extra wapening) maar kun je ook gebruiken in de laatste laag (krijg je wat meer structuur in je muur).

Leemstucen



Ik ben weer begonnen met leemstucen. Het is de bedoeling dat de slaapkamers gestuct worden. Stap 1 hierin is de profielen voor de muurverwarmingleidingen op de isolatie schroeven. Tussen deze profielen heb ik de eerste laag gestuct. Uit ervaring én frustratie wijs geworden was het voor mij handiger om de vullaag in twee keer te doen. Dus een keer tussen de profielen en één keer op de leidingen. In deze fase is het ook belangrijk om alle gaten, overgangen ( tussen bv oude muur en nieuwe muur) alvast gelijk te maken. Met deze leemstuc (recept is 1 leem staat tot 3 zand en een emmer gehakseld stro) gaat dan prima. Echte grote gaten moet je eerst opvullen met bv isolatiemateriaal. Vervolgens heb ik ook de andere muren heb ik allemaal een keer met bruine leem gestuct.
Op de (buiten)muur met de wandverwarming voordat de leem is opgedroogd een netje (jute) hangen. Dat is om de krimpscheuren op te vangen.

woensdag 12 mei 2010

Hoe heet ons huis?

In de Volkskrant van vandaag stond een oproep aan lezers met een huis dat een naam heeft.
De gewoonte is een beetje in onbruik geraakt, dus er mag wel een keer wat aandacht voor zijn.
Toevallig hebben we vandaag ook ontdekt dat er in Veghel een huis met de naam het Vliender wordt gebouwd. Er zijn dus nog steeds wel mensen die er over nadenken. Wij hebben inmiddels al zoveel tijd aan ons huis besteed, er zoveel over nagedacht, er zoveel over verteld dat wij vinden dat ons huis ook een naam mag. Vandaar dus de oproep aan alle lezers van onze blog:
Hoe moet ons huis heten?


Hieronder het artikeltje..

Hoe heet jouw huis?

Wie doet het nog, zijn huis een naam geven? Is de naamgeving van de woning een historisch fenomeen, van vóór de tijd dat straten namen kregen en huizen nummers? Zodat het huis gemakkelijker kon worden gevonden en er ook juridisch geen misverstanden konden ontstaan om welk huis het ging?

Of bestaat de naamgeving nog als ultieme daad van toeëigening van onroerend goed, na het tekenen van de eigendomsoverdracht van de notaris? Maar dan vooral emotioneel in plaats van juridisch. Worden de kinderen vernoemd, of is het Huize Nooitgedacht? Bestaat Huize Dijkzicht ook in de vinexwijk? Of is dit oude gebruik alleen nog wat voor studentenhuizen, waarbij de bewoners zich inspannen om gevatte namen te bedenken als In Den Braeckenden Teckel?


Zoekresultaten