zondag 4 september 2011

Deur- en raambeslag

Als lid van Duurzame Buren zijn we uitgenodigd om mee te denken over maatregelen die je kunt nemen tijdens de bouw van je huis. Dit initiatief is opgestart door het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door SEV onder de titel "Energiesprong". Het idee is, om allerlei mensen met ervaring op het gebied van energiezuinig bouwen bij elkaar te laten komen, zodat ze van elkaar kunnen leren, en opdat iedereen die energiezuinig(er) wil bouwen, ideeën op kan doen.
Van elk van de 30 deelnemers is een profiel opgesteld, zodat we ons thuis alvast kunnen voorbereiden. Voor ons erg leuk om te lezen over andere mensen die ook energiezuinig aan het bouwen zijn. Veel overeenkomsten, maar ook veel nieuwe ideeën.

Een van interessante projecten was Schone Woning. Hij probeert C2C zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. De ladder van Lansink is hierbij een goede leidraad. Hij onderscheidt:
1 producthergebruik
2 materiaalhergebruik
3 verbranden
4 storten
Het eerste komt neer op: niet weggooien, maar hergebruiken. Het tweede komt neer op "afval scheiden aan de bron".

Deze theorie hebben wij onlangs (wederom) in de praktijk gebracht bij het raam- en deurbeslag.
Bij het strippen van ons huis hebben we netjes alle deuren bewaard, inclusief de klinken. We kwamen nog twee deuren te kort. Die zijn we bij de bouwsloop gaan halen, ook een nuttige bron voor producthergebruik.
Bij de scharnieren is het trouwens een beetje mis gegaan. Blijkbaar is het ene deel vaak in het kozijn blijven zitten, of kwijtgeraakt. Als je dan gaat proberen weer setjes te maken van allemaal halve scharnieren, kom je er achter dat op dit gebied totaal geen standaardisering bestaat. Jammer.
Ook op het gebied van klinken is de variatie eindeloos. Gelukkig zat er redelijk standaard beslag in ons huis, dus ook al zijn ze veelal niet precies hetzelfde, de kleur en vorm komt goed overeen. Wat vinden jullie ervan?

Zoekresultaten