zondag 16 oktober 2011

Elektrisch licht

Via de VIBA waren we al het een en ander te weten gekomen over kunstlicht. Zij hebben er zelfs een heel manifest over geschreven.
Er zijn twee belangrijke nadelen van spaarlampen in vergelijking met gloeilampen en daglicht: het spectrum en de frequentie. Het beperkte spectrum maakt het ongezond. Met name ontbreekt vaak het UV-deel, wat via de huid zorgt voor vitamine D. Het knipperen van de lampen met 50 Hz is voor sommige waarneembaar, en veroorzaakt dan klachten als hoofdpijn.
Nou heb ik zelf ook wat gezocht, en zodoende kwam ik True-Light tegen. Dit soort licht benadert heel dicht het natuurlijke daglicht, en wordt daarom als gezonder beschouwd dan andere spaarlampen. Het wordt ook gebruikt als lichttherapie voor mensen met bijvoorbeeld winterdepressie.
In de kantooromgeving wordt TL steeds meer vervangen door T5, maar in de woningbouw is dit nog niet echt doorgedrongen. T5 is nóg zuiniger dan TL en heeft bovendien een veel hogere knipperfrequentie (44.000 Hz), wat voor mensen niet waarneembaar is.
T5 True LightT5 True Light
DaglichtDaglicht
TL warm white TL warm white
Hier een rijtje foto's om het verschil tussen 3 soorten licht te laten zien.
We hebben voor koofverlichting gekozen voor de Lumis mini armaturen van First Light. Deze zijn er ook in dimbare uitvoering, wat weer goed te combineren is met ons Eltako-schakelsysteem. Ideaal voor onze thuisbioscoop.

vrijdag 14 oktober 2011

Wij willen zon

We hebben al eerder verteld over onze zonnepanelen. Vandaag kregen we opnieuw een aanbod van Wij willen de zon. Ze worden steeds goedkoper en dus ook zonder het magere overheidsbeleid een interessante optie. Wie doet er nog meer mee! Hieronder volgt de brief:


Geachte deelnemer aan Wij Willen Zon,

U heeft het afgelopen jaar mee gedaan aan de Wij Willen Zon actie, waardoor we een hele grote order konden plaatsen en de prijzen voor panelen met 1/3 omlaag konden ten opzicht van de toen gangbare marktprijzen voor A-kwaliteit panelen en omvormers. Sinds vorig jaar oktober is er veel veranderd op de markt. Wij Willen Zon heeft anderen geïnspireerd ook anders na te denken en te doen, wat resulteerde in een prijsdaling. Daarnaast zijn de grondstofprijzen van zonnepanelen op de wereldmarkt bijna gehalveerd en heeft er veel schaalvergroting plaatsgevonden. Ook door de afnemende vraag in Europa vanwege de terugloop in subsidies, leidde dit tot een grote prijsdaling van zonnepanelen.

Omdat we dankzij u het afgelopen jaar een grote order plaatsten, kunnen we nu door onderhandelen voor hele lage prijzen. In het kader van de Nacht en de Dag van de Duurzaamheid, organiseert Urgenda de actie "Ik Spring Over". Daarin wordt geprobeerd mensen te verleiden tot een duurzamere levensstijl. Onderdeel van de actie (zie
www.ikspringover.nl) is het zelf opwekken van je eigen energie. In dat kader willen we nog een keer de mogelijkheid bieden aan mensen om samen een laatste order te bestellen, met als sluitingsdatum 11-11-11, de Dag van de Duurzaamheid. Daarna sluiten we de actie en ronden we de laatste leveringen af in maart.

Omdat de prijzen van panelen zo zijn gedaald, kunnen we de complete sets aanbieden met nog een 25% extra korting. We realiseren ons dat mensen van het eerste uur dat wellicht wat zuur vinden. Het is echter dankzij diezelfde mensen, DAT we nu met nieuwe prijzen kunnen komen. En de extra korting laten liggen vonden we ook jammer. De nieuwe prijzen gelden alleen voor de panelen en omvormers die we in februari/maart 2012 leveren. Voor alle sets die eerder zijn geleverd,
hebben wij ook de hogere prijzen betaald en we kunnen dus niet met terugwerkende kracht dat verschil compenseren.

We willen u graag een kaartje voor de Nacht van de Duurzaamheid aanbieden, op de avond en nacht van 10 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam, aan de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid. Op deze avond zullen bijzondere sprekers en speciale artiesten u inspireren en een bijzondere avond bezorgen. Van Nienke Laverman tot Blof en DJ Isis de Nachtburgemeester van Amsterdam. Mocht u interesse hebben, dan ontvangen we graag een e-mail van u, om u een kaartje te
kunnen bezorgen.

Tot slot wijzen we er nog graag op dat niet iedereen de formulieren met serienummers ed. va de panelen en omvormers heeft gemaild naar ons, waardoor we die panelen ed. niet kunnen melden bij de fabrikant. Dat is wel nodig ivm, service en garantie.
Vriendelijke groet, namens het team

Marjan Minnesma - voorzitter St. Wij Willen Zon, Symon Miedema -
projectmanager Wij Willen Zon

maandag 10 oktober 2011

Ballustrade (deel 3)

Deel drie van de ballustrade vordert ook aardig. Anders en toch één geheel. Hoe krijgt ze het voor elkaar.
Het geheel overtreft alle verwachten. Ik kan niet wachten totdat ie ook boven gemonteerd wordt..

 
 
 
Posted by Picasa

Tuin- en huisarchitekt

Afgelopen weekend hadden we onze huisarchitekt en tuinarchitekt op bezoek. We wilde ze wel eens laten zien wat het nu (vier jaar later) is geworden.
Ze waren diep onder de indruk van de metarmorphose van zowel huis als tuin. Ook hebben we nog wat adviezen gekregen over ventilatie en geluiddemping en hoe we de vijver nog wat meer kunnen aankleden. De avond leverde interessante gesprekken op over allerlei bouwbilogische facetten als straling, licht maar ook recepten van bv de bessen van de gele kornoelje.
De tuinarchitekt en de architekt hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Maar ze bleken veel raakvlakken te hebben op bv participerende projecten waarbij bewoners een actieve bijdrage leveren aan het ontwerp en de bouw van huizen en tuinen.
Renz is ook bestuurslid van het de Viba vereniging die ook maandelijks lezingen organiseren over uiteenlopende onderwerpen. En Marleen is actief bij Buitenruimte voor contact.
Interessante mensen!


 
 
Posted by Picasa

zondag 9 oktober 2011

Aardappeltoren

Ik heb op deze blog al eerder verteld over het experiment met de aardappeltoren. Het eerste plaatje laat zien hoe ik begonnen ben.
De theorie was doordat je de wortel van de aardappelplant verlengt (door telkens zand en autoband toe te voegen), je meer opbrengst krijgt.
Afgelopen maand heb ik de aardappelen geoogst. Pas in de derde band zaten aardappelen, in de tweede zaten er een flink wat.
De onderste band zat helemaal vol!
Resultaat: een halve emmer, flinke aardappelen!

Zoekresultaten