maandag 21 januari 2013

10 Vragen en antwoorden over zelfbouw groendak



Ik kreeg laatst een vraag van het waterschap. Zij zijn ook erg voor groendaken omdat ze zoveel mogelijk regewater eigenlijk niet in het riool willen hebben. Dat belast teveel de capaciteit. Groendaken houden (oa) veel water vast en zijn daarom interessant voor de waterbedrijven. Deze vragen ook nog maar eens op deze blog gezet: 

  1. Waarom: Ongelooflijk duurzaam (gaat meer dan 50 jaar mee), houdt water vast, isoleert nog extra, CO2 opvang, brandwerend en last but not least: mooi!
  2. Beheer en Onderhoud. Het eerste jaar bij onvoldoende regen wat beregen om zo het wortelen te stimuleren. In die periode is het ook nog niet helemaal dicht gegroeid en moet je soms ook het dak op om wat onkruid weg te halen. Daarna kun je wat open plekken nog wat verder opvullen. Verder weinig tot geen onderhoud.
  3. Ontwerp en realisatie: Er is wel wat informatie te vinden, maar dat zijn allemaal vrij dure systemen. Daarom hebben we zelf veel nagedacht en uitgezocht. Belangrijkste besluit was dus de balkjes onder of boven het rubber. Eerste was heel veel werk omdat je dan het rubber aan drie zijden moet lijmen. Daarom hadden we het bij het huis bovenop gemaakt. Echter achteraf hadden we toch voor de eerste variant moeten kiezen: is gewoon beter!
  4. Oppervlakte: Huis 150, Actorium 200 m2. allebei helling van 30 graden. 
  5. Kosten: 35 euro per m2. Maar dat komt wel omdat we de plantjes bv zelf op gekweekt hebben, de lavasteen 1euro 20 per m2) 3rechtstreeks hebben besteld. EPDM (incl lijm, dubbelstroken voor verbindingen, afwerkmaterialen enz) zelf was 25 euro per m2. Isolatie zat ook rond de 10 euro (wist niet of je dat er bij wilt tellen of niet). Verder heb je nog vilt nodig (200 euro voor een hele rol, komt op 1 euro per meter). De kosten als je een kant en klaar systeem laat komen of laat leggen varieren van 6- tot 80 euro per m2.
  6. Opbouw: a) Stevige spanten en gordingen, die moeten iets robuuster zijn voor een plantendak dan voor bv pannen of platen. b) Daar underlayment op. Isolotatie materiaal (10 cm). c)Bij het Actorium hebben we balkjes op het isolatie materiaal gebruikt (tegen afgeleiden; dag is 30 graden) en d) daar het epdm over heen. (c,d) Bij het huis hebben een constructie op het epdm gelegd. Op de folie (epdm) e) een viltdoek, daar f) vulkanische gesteente op (niet rond maar hoekig). Vervolgens g) allerlei plantjes er in gezet (op de grond gekweekt)
  7. Foto's: Achter deze link een mapje met allerlei foto's van ons groendak. 
  8. Ervaringen.  Ik geniet elk voorjaar weer van het groen worden van het dak. Verschillende bloempjes komen vervolgens in bloei en dat is erg genieten. 

dinsdag 15 januari 2013

Energiemonitors

Met de afsluiting van het jaar heb ik opnieuw nog eens gekeken naar ons energieverbruik. Via energiemanageronline houd ik al een tijdje wekelijks de energiestanden in onze meterkast bij. Over een jaar gezien ziet ons gebruik er zo uit. Ondanks al onze maatregelen (spaarlampen, tussen stekkerdozen, bewegingsmelders) vind ik dat we eigenlijk nog steeds best wel veel gebruiken en dat het ook nog niet echt minder wordt.


Via deze energiemanager kun je wel grofweg zien wat je verbruik is. Het biedt alleen weinig aanknopingspunten om ook echt nog meer maatregelen te bedenken. Daarom nog maar eens in de wereld van de energiemonitors gedoken. Dat is op dit moment booming business. Zonder volledig te zijn:
Wattvision
benext
Kiesmarvin
greenenergieoptions
openenergymonitor
energiemonitor (oxxio)
Sunsolutions
Wattcher
Youless

Typisch geval van bomen en bos. Wat is nu wijsheid hierin? Gelukkig heb ik een techneut in huis die het ook nog leuk vind om allerlei technische details door te nemen. En ook helpt het om voor je zelf de belangrijkste eisen op te schrijven. Voor ons waren dat:
1) laagdrempelig (dus handig in gebruik, makkelijk toegankelijk, zichtbaar in huis bij gebruik),
2) mogelijkheid tot gedetailleerd inzicht in gebruik (de enige manier om goede aanknopingspunten te krijgen)
3) zowel live als ook historisch gegevens om te kunnen analyseren
3) zowel gebruik als opwekking

Als eindconclusie is het Youless geworden. Een relatief eenvoudig goedkoop apparaatje dat de pulsen registreert en via een netwerkaansluiting naar het internet sluist. Met je computer/tablet/smartphone kun je dan het gebruik live volgen. Ook het sluipverbruik (dus het verbruik waar geen prestatie tegenover staat maar eigenlijk gewoon weglekt) is hiermee goed inzichtelijk te krijgen. Met je smartphone kun je zo je huis doorlopen, apparaten eruit trekken en gelijk zien wat het effect daarvan is.
Een belangrijke reden voor ons was de ontsluiting van deze data naar bidgely. Marcel gebruikt in zijn werk allerlei algoritmes om automatisch plannen op een hoger plan te tillen, dus hij weet een goed algoritme te waarderen. Bidgely werkt ook met algoritmes maar dan om patronen te herkennen in energieverbruik. BV patronen in tijden (als de pomp van de vloerverwarming start) en hoge maar kortdurend verbruikers (waterkoker). Dit zou aanknopingspunten moeten bieden voor verdere besparingen.
Andere argumenten zijn: eenvoudig, goedkoop, slim, gebruik makend van smartphone als scherm, open api (dus ook nog verder aan te knutselen).








woensdag 9 januari 2013

Workshop leemstuc (deel 3)

Opzetten, recht zetten tweede laag en schuren.....   
Posted by Picasa

dinsdag 8 januari 2013

donderdag 3 januari 2013

Workshop leemstucen (deel 1)

Allereerst leem maken. Leem een nacht laten weken, dan de volgende dag, mixen.     
Posted by Picasa

Zoekresultaten