zaterdag 26 juli 2014

Compost toilet 2







Het composttoilet hebben we in de moestuin geplaatst. Beetje centraal in de tuin, dicht bij het tuinterras en toch afgezonderd. Eerst een vloertje gemaakt met troitoirtegels en een rooster (heb je ook geen last van naast de pot pissende mensen). Daarna de wanden er om heen gezet (met gehengen aan elkaar) en de deur er in (met hartje :)).

zaterdag 12 juli 2014

Vraag plantendak

We krijgen regelmatig vragen over ons zelfbouw groen dak. Hieronder een vraag en antwoord. We zijn nog steeds aan het experimenteren hiermee.












Hoi Nieuwekampen
ik ben aan het denken over ons dak.

 het loopt ongeveer 90 cm af op 3,5 m.
 als ondergrond ben ik aan het twijfelen:
 underlayment of planken met dwarslatten onder de folie
of eventueel potdekselen, dan krijg  je misschien automatisch genoeg weerstand op de ondergrond.
 hebben jullie daar nog betere ideeën over?

Sorry dat het is blijven liggen. Je hebt misschien ondertussen zelf al voor een oplossing gekozen.
Die van dat potdekselen ken ik niet, maar dat leek me wel een heel slimme oplossing. Normaal gesproken doe je dat niet bij zo'n lage dakhelling, maar als er toch folie overheen gaat, werkt het juist goed.
Je moet wel goed uitkijken voor scherpe randen en splinters. Je kunt een of ander beschermende folie onder het rubber gooien, als het hout ruw is. Bijvoorbeeld dat textieldoek (viltachtig) dat tuinders gebruiken onder de planten. Datzelfde spul kun je ook gebruiken bovenop de rubber, als bescherming onder de vulkaankorrels.

Als de schuur verwarmd is, moet je bedacht zijn op condensvorming tegen de onderkant van het rubber, maar dat zul je wel weten. Als je zorgt voor isolatie onder het rubber, en daaronder een dampdichte folie (zoals bij ons), zou het goed moeten gaan.

Je hoeft de rubber folie niet vast te lijmen. Eventueel kun je dat aan de randen doen, maar als je meteen na het leggen van de rubber het substraat er op kunt brengen, hoef je niet bang te zijn voor wegwaaien. Wel zorgen dat er aan de rand de wind niet onder kan schieten.

Voor de randafwerking bij de dakgoot: waar de folie over de dakgoot heen hangt, kun je hem met verticale latjes vastspijkeren (of schroeven). Hier komt (als het goed is) geen regenwater, dus dan is het niet erg om door de folie heen te prikken. Tegen die verticale latjes kun je later geveldelen bevestigen.
Het rubber moet een 'bocht' maken die oversteekt buiten de geveldelen, zodat regendruppels veilig weg kunnen en niet achter de geveldelen terecht kunnen komen.
In onze tekening is gewerkt met een kraallat met een overlappende strook. Die moet je lijmen. Als je het doet zoals hierboven beschreven, hoef je helemaal niet te lijmen. Iets wat lijkt om een kraallat zou in jouw geval zorgen voor een soort mini-oversteek. Het belangrijkste is, dat druppels niet stiekem langs het rubber terug richting je houtwerk kunnen lopen.

Zoekresultaten