maandag 30 augustus 2010

Natuurlijke zwemvijver (4)



Wat kengetallen:
Oppervlakte: 350 m2 (ongeveer 20x25)
Inhoud: 260 m3
Omtrek: 80 m
Zwemgedeelte: 8 x 15 m
Folie: 27 x 32 m
1 mm dik 4Everflex

Natuurlijke zwemvijver (3)





Fase 4: Water en plantjes. Essentieel bij een natuurvijver zijn de zuurstofplantjes. Deze moeten 24 uur nadat de kraan gaat lopen in de vijver gezet worden om de algengroei tegen te gaan. Deze plantjes hebben we besteld bij de dochter van Ada Hofman: Natalie Hofman . Omdat er nog niet genoeg water in zat, hebben we de plantjes eerst in het zwemgedeelte gezet en de dag erna eruit gevist en in het diepste vijvergedeelte gezet.

Natuurlijke zwemvijver (2)


Fase 2: beschermdoek en isoleren zwemgedeelte
Het beschermdoek is bedoeld voor steentjes en andere scherpe dingen die in het zand zijn achtergebleven.
We hebben besloten om het zwemgedeelte te isoleren. Op deze manier hou je, als het water is opgewarmd, de warmte iets langer vast en kun je langer zwemmen.

Fase 3: Folie.
Uiteindelijk hebben we gekozen voor een nieuw soort elastisch pvc. Goedkoper dan epdm en toch dezelfde eigenschappen.

Natuurlijke zwemvijver (1)




Na veel onderzoekswerk (10 vijverspecialisten 20 meningen) zijn we begonnen aan het grootste tuinproject tot nu toe: De Vijver. We wilden een zwembad in een vijver en zo min mogelijk apparaten en middelen toevoegen, een natuurvijver dus. Onze tuinarchitekt had al veel uitgezocht en ons ook al een boektip aan de hand gedaan (niet meer verkrijgbaar, maar bij ons te leen). Toen we echter de folie gingen bestellen, raakten we even de weg kwijt door alle tegenstrijdige adviezen die we kregen. We kwamen er achter dat we een "Ada Hofman" vijver gingen maken. Het was een hele opluchting om te ontdekken dat wat wij wilden, helemaal niet zo moeilijk te realiseren was.
Een mooie beschrijving die we hebben gevonden.

Fase 1: Graafwerk en beschoeiing
De beschoeiing bestaat uit plastic piketten met een rand van 15 cm. De bovenkant van de rand is de nul-lijn van de vijver. Vanaf hier worden er verschillende niveau's gemaakt. Op deze verschillende niveau's komen ook weer verschillende planten. In de midden is het zwemgedeelte (2,5m diep).

zondag 15 augustus 2010

Leemoven zelf bouwen, zelfbouw

Zojuist een workshop "leemoven bouwen" achter de rug, bij onze eigen leemgoeroe, onder leiding van Christopher Markham.

Het is niet iets wat je zomaar vanuit een boekje of een foto-album kunt leren, maar het geeft in ieder geval een idee.
Klik op de plaatje hierboven om de foto's met uitleg te bekijken. Voor vragen en opmerkingen kun je altijd bij ons terecht.
Ook voor leem trouwens, want die hebben we nog meer dan genoeg.
Voor een ander uitgebreid verslag van de workshop, lees dit verhaal.

maandag 9 augustus 2010

Kruidenspiraal

In de tuin vlakbij het huis heb ik een kruidenspiraal aangelegd. Ik heb hiervoor gebroken tegels, stenen gebruikt en hiermee een muurtje in de vorm van  een grote spiraal gestapeld. Deze gevuld met zand en hierin kruidenplantjes ingezet.
Het voordeel van een spiraal is de variatie aan zon en vocht die je creƫert. Je hebt kruiden die in de volle zon moeten staan of juist in de schaduw; sommige kruiden gedijen in natte of juist in drogere grond. Op een beperkt oppervlak kun je dit met een spiraal bereiken.
Ik heb er uiteindelijk ook wat tomaatjes neergezet.
Heerlijk om bij het eten koken even naar buiten te lopen en wat te knippen. Ook de muntthee (takje munt in kokend water hangen) is heerlijk.



Posted by Picasa

Vijver Ada Hofman

In onze zoektocht naar vijverinformatie zijn we er achter gekomen dat wij een Ada Hofman Vijver gaan maken. Veel mensen houden zich bezig met het maken van vijvers, maar er zijn behoorlijke verschillen tussen de adviezen die je krijgt. Ada Hofman heeft haar leven gewijd aan het ontwikkelen van zuivere, heldere natuurvijvers. Hiermee heeft ze veel geƫxperimenteerd, onderzocht en uitgevoerd en dit alles heeft ze beschreven in een prachtig boek: Het Ada Hofman Vijverboek.
Dit wilde ik wel eens in zien en afgelopen week ben ik er een dagje naar toe geweest (Hardenberg).
Het boek ben ik ondertussen aan het lezen en er staan ontzettend veel goede tips in die we nog niet eerder hadden gekregen en die wel essentieel zijn. Bijv. zet binnen 24 uur nadat de vijver gevuld is, voldoende zuurstofplanten in het water, anders krijg je algen.

Haar vijvers zijn simpel (geen drainage, uv filters, skimmers, overlopen, enz.), natuurlijk (de planten zijn essentieel voor een goed biologisch evenwicht en die houden de vijver schoon), en mooi.
Posted by Picasa

woensdag 4 augustus 2010

Verven


Ik ben de kozijnen en deuren aan het verven. Ik heb gekozen voor ambachtelijke lijnolie van Kees Rolsma.
En het advies was twents rood met oud roze.
De rode kleur is erg mooi. En ook de blauwe grondverf vind ik mooi. De oud roze kozijnen vind ik zelf wat minder. Onze stoere jongens vinden het helemaal niets (en weigeren zelfs door de roze deuren naar binnen te gaan :)).
Mag ik jullie mening??

Posted by Picasa

Zoekresultaten