zondag 31 oktober 2010

Water opvang


We hebben lang nagedacht over wat we zouden doen met het opvangen van regenwater en het opnieuw gebruiken van dat water.
De meest eenvoudige oplossing kwam van onze architect. Gewoon opvangen en in het grondwater laten lopen en dat opnieuw oppompen voor een "grijs" circuit. Hiervoor hebben we wat testjes gedaan (bv grondwater in thee schenken en kijken of het troebel wordt). Daaruit bleek dat we teveel ijzer in de grond hadden zitten. Nu zouden we er een ontijzeringsinstallatie tussen kunnen zetten, maar dat vonden we toch teveel gedoe, te milieubelastend en voor het grijswatercircuit ook niet echt rendabel.

Daarna hebben we overwogen om ook ons afvalwater (douche, wc, waschmachine, keuken) via een helofytenfilter te laten lopen en dat samen met het regenwater te benutten.
Bij De 12 Ambachten hebben ze daar de nodige ervaring opgedaan en ook goede resultaten geboekt. Het boek wat we er op na hebben gelezen bleek toch behoorlijk ingewikkeld te zijn.
Posted by Picasa

Lemen


De volgende stap is de muren volsmeren met leem. Ik word er ondertussen al aardig bedreven in. Dit is de eerste laag (leem, zand en stro). Hier komt een juten netje overheen ter voorkoming van krimpscheuren. Daarna wordt deze afgewerkt.
Over de voordelen van leem hebben we al eerder geschreven. Het combineert fantastisch met de wandverwarming: neemt snel warmte op en houdt deze vast. Leem reguleert vocht zodat je een heel constante luchtvochtigheid hebt in je huis. Het heeft een prettige akoestiek (grove poreuze structuur) en het is electrostatisch neutraal.

Posted by Picasa

Warmtemuren

We zijn op de benedenverdieping beland en aldaar begonnen met het aanbrengen van de wandverwarming. Dit hebben we al op meerdere plekken in schuur en huis toegepast en zijn er erg content over. Naast het feit dat je geen radiatoren in je huis hebt, is het vooral een heel aangename manier van verwarmen. De wandverwarming straalt zijn warmte en dit voelt als zonnestraling. Je krijgt niet alleen warme voeten, zoals bij vloerverwarming, maar je hele lichaam wordt verwarmd.
Een ander voordeel heeft te maken met de gezondheid. In tegenstelling tot convectieverwarming, brengt wandverwarming geen lucht in beweging. Daardoor krijgen huisstofmijt en ziektekiemen geen kans.
Natuurlijk heeft het ook een milieu-effect. Stralingswarmte is vooral een voelwarmte: de kamertemperatuur kan hierdoor lager worden ingesteld, zonder dat het koud aanvoelt. Ook is er een groter temperatuurverschil tussen het water in de woonruimte en in de ketel, wat het rendement ten goede komt.
En dit scheelt in de portemonnee (in ons geval in onze houtvoorraad).
Die behaaglijkheid hebben we nog een extra dimensie gegeven. In de hoek van de kamer hebben we een bankje gemaakt waardoor we de leidingen laten lopen. Dat wordt ons knuffelbankje :)
Posted by Picasa

woensdag 13 oktober 2010

Verf kozijnen


Het was een hele zoektocht om de juist kleur te vinden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Saksen-Rood. Een mooie dieprode kleur.

Deze natuurlijk verf is gemaakt van lijnolie uit de vlasplant en plantaardige en minerale pigmenten.
Kees Rolsma heeft een eigen verfmakerij en maakt de verf op ambachtelijke wijze zelf. Ik heb hem dan ook herhaaldelijk aan te telefoon gehad voor adviezen en nieuwe bestellingen.

Het ruikt heerlijk en het werkt ook erg fijn. Kwasten kunnen gewoon in de slaolie tot volgend gebruik. De verf gaat er in drie stappen op: grondverf, beits en lak.
Ik heb een keer een probleem gehad met het opzetten van de tweede laag, bleek dat de grondlaag nog te vet (te weinig verdund) was.

Hij heeft een aantal basiskleuren maar kan ook op bestelling kleuren mengen.

Al met al een prima alternatief voor de bestaande chemische verven.










Vlasplant
Posted by Picasa

maandag 4 oktober 2010

Heuvel voor het huis


Met het graven van de vijver hadden we ook wat grond over. Aan de voorkant van het huis hebben we daarvan een mooi heuveltje gemaakt. Aan de wegkant lijkt het gewoon een berg zand. Aan de kant van het huis zie je echter wat de bedoeling is. Een mooi zitplekje. Ik heb het ingezaaid met een wilde-bloemenmengsel (G4 van cruydthoeck).

Druiven


De druiven zijn rijp. Teveel om op te eten, dus maar een druivensapje ervan gemaakt.
Hier volgt het recept:
Druiven in de sapcentrifuge, Het sap met suiker en kaneelstokje koken (100 gr per liter). 15 minuten koken, door een zeefje in een fles gieten en klaar!
Zowel koud als warm te drinken (doet me een beetje denken aan de gluwein).

Posted by Picasa

Zoekresultaten