zondag 27 oktober 2013

Serre

De serre is af. Heerlijk plekje voor mijn tomaten. Verder moeten we nog even kijken hoe we dit precies gaan gebruiken. Qua duurzaamheid is het idee van een serre dat je de opgewarmde lucht ook je huis in kunt trekken en zo dus ook in de winter van de zonnewarmte gebruik kunt maken.

We kregen van de gemeente nog een rekening voor de legeskosten van de serre. Ze hadden deze berekent op grond van de kostprijs van 56.000 euro. Dus als je een serrebouwer een offerte laat maken voor een serre zoals wij nu gebouwd hebben, betaal je ongeveer 56.000 euro.   Nu had ik mijn rekeningen nog eens voor de dag gehaald en kwam op een bedrag van 5.800 euro. Is toch een stuk aangenamer! Wil iemand nog zelf een serre bouwen, wij kunnen het dus goedkoper!
Een belletje naar de gemeente leerde ons dat ze niet echt rekening houden met zelfbouwers. Je mag namelijk niet alleen de werkelijke bouwkosten rekenen. Je moet daar een marktconform arbeidsloon tegen zetten, en nog flink wat opslag voor "het luxe product" (speciale schroefjes, bandjes enz).
Posted by Picasa

zondag 13 oktober 2013

Bezoek duurzame huizen tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute


Meer dan 200 huiseigenaren in heel Nederland doen op zaterdag 26 oktober mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute. De huiseigenaren delen graag hun kennis en ervaring over hoe zij hun woning hebben verduurzaamd.  Een aanrader voor iedereen die zich wil oriënteren op duurzaam en energiezuinig wonen.
Duurzame huizen
De deelnemende huizen in Nederland hebben verschillende duurzame toepassingen zoals isolatie, HR+-ketels,  zonnepanelen, groendaken, pelletkachels etc.  Met een bezoek aan één van de duurzame woningen kunnen bezoekers kennis opdoen over duurzaam wonen. Op de website www.duurzamehuizenroute.nl  is een overzicht te vinden van alle deelnemende huizen in Nederland. De huizen zijn ’s morgens en/of ’s middags te bezoeken. 

Bezoekers kunnen zich melden via de site, blog of email
Wij doen ook weer mee. Je bent welkom van 13 tot 17 uur. 


zondag 6 oktober 2013

Grijs water systeem

  Ik kwam er achter dat we op onze blog nog niet eerder verteld hebben hoe we nu met het grijs water systeem zijn omgegaan. Dat was wel een van de puzzeltjes die we uiteindelijk toch aardig opgelost hebben. Vanuit overheidswege moet je al zorgen dat je regenwater op je eigen perceel houdt en het riool zo min mogelijk belast. Met een plantendak realiseer je al heel veel van deze doelstelling omdat de planten al veel water benutten. Maar je kunt het natuurlijk ook opvangen en gebruiken. Wij hebben gekozen om aan de voorkant (het enige dakdeel waar nog pannen liggen) er de wc's mee door te spoelen. We vangen het water op in een oude put. Met een pompje gaat het de grijswaterleidingen in en deze komen uit op de wc. We hebben wel expliciet gezocht naar wc's waar twee aanvoeren op zitten zodat er dus een op de grijswater systeem zit en de ander op het gewone leidingwater systeem. Als het langere tijd droog is, kunnen we het leidingwatersysteem opendraaien.
Posted by Picasa

Zoekresultaten