donderdag 27 december 2007

Berekening vloerverwarming: afstand, lengte, oppervlak

Blijkbaar komen veel mensen hier terecht die op zoek zijn naar berekeningen omtrent vloerverwarming. Hieronder de informatie die ik zelf verzameld heb.

Bron: Novem ontwerpvoorbeelden LTV (lage-temperatuur-verwarming)

Er zijn verschillende temperatuurklassen, aangeduid met TK30, TK36, enz.
Het getal geeft de watertemperatuur aan.
LTV: TK36 en TK42
ZLTV: TK30 en TK33
Vloer- en wandverwarming is toepasbaar t/m TK48

Verliesoppervlaktes en bijbehorende Rc-waardes (m2K/W) moeten bepaald worden.
Rc-waardes liggen rond 3,0 en 4,0
Rd is de inversie hiervan, dus W/m2K.
Als je de Rd-waarde van een oppervlak (vloer, muur) vermenigvuldigt met de vierkante meters en het temperatuurverschil, krijg je het vermogen dat wegstroomt.
Hieruit volgt vermogensbehoefte (W).
Voorbeeld: woonkamer 25m2, 20 gr.C vraagt 1800 W.
Mijn eigen warmteverliesberekening

Vermogensafgite: oppervlakte van vloer (en evt. wand) * W/m2
93 W/m2 bij buisafstand 10cm
76 W/m2 bij buisafstand 20cm
60 W/m2 bij buisafstand 30cm
Hier een complete tabel

Als je de warmtebehoefte hebt berekend, kun je bepalen of je genoeg vloeroppervlak hebt, hoe dicht de leidingen moeten liggen dan wel hoe hoog je de watertemperatuur moet opschroeven. Meestal wordt 10 of 15 cm buisafstand aangehouden.
In de meeste gevallen zal je vloerverwarming zwaar overgedimensioneerd zijn, wat wil zeggen dat je door de watertemperatuur ietsje hoger of lager in te stellen het altijd behaaglijk warm kunt krijgen.

Belangrijk voor een goede verdeling van het water over de leidingen, is een evenwichtige lengte van de slang per groep. Per groep (1 slang met aanvoer en retour) wordt tussen de 100 en 110 m aangehouden. In het pdf-bestand hierboven staat hoeveel slang je in totaal nodig hebt, als je het te verwarmen oppervlak weet.

De verdeling van het vloeroppervlak in groepen van gelijk oppervlak heb ik met Sketchup gedaan. Als je een klein beetje ermee kunt omgaan:
Venster "entity info" aan zetten
Vloeroppervlak tekenen
Als je een vlak selecteert, kun je bij Entity info zien wat het oppervlak in m2 is.
Door wat te schuiven met de grenslijnen tussen de groepen, kun je ze precies even groot maken.

Er zijn overigens ook verdelers met per groep een smoorkraan, zodat je een verschil in lengte tussen de groepen kunt 'wegregelen'.
Er zijn allerlei soorten van verdelers. Die van WEM (die wij voor de wandverwarming gebruiken) hebben als voordeel dat je een soort hoofdleiding kunt leggen, waarvan je plaatselijk kunt aftappen. Dit aftappen wordt dan weer lokaal geregeld met een thermostaatkraan.
Je hebt dus een soort tussenvorm tussen vloerverwarming (traag, stralingswarmte) en radiatoren (snel opwarmen): een paneel dat stralingswarmte afgeeft, maar door zijn geringe massa toch snel opwarmt.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten