maandag 31 maart 2008

Houthandel

Voor het ontwerpen van de voorste schuur moest ik weten wat voor balkenhout makkelijk verkrijgbaar is. Bij Verstegen in Heesch hebben ze geschaafd vuren in de maten (ruw/geschaafd):
75x225 / 69x217
75x200 / 69x193
75x175 / 69x169
63x160 / 57x157
50x150 / 43x143
50x100 / 43x93
50x75 / 43x69
22x50 / 18x43
Lengtes: 300 tot 600 cm met stappen van 30 cm.

Bevestigingsmaterialen (raveeldragers, balkdragers, etc) liggen altijd op voorraad.

woensdag 26 maart 2008

Duurzaam bouwen in Maasdonk

Gemeente Maasdonk wil duurzaam bouwen promoten. Dit stond in het ledenmagazine van de Rabobank. We gaan volgende week dinsdag eens praten met deze meneer Van Bruggen. Tot nu nog niets gemerkt van deze stimulerende maatregelen.

Gelijk daar ook maar even de vraag neergelegd of er een vergunning nodig is voor een windmolen die binnen de 2 meter diameter blijft en niet hoger dan 5 meter van de grond staat. Daar zijn de meningen sterk over verdeelt en niemand die het eigenlijk precies kan aangeven.

De aanvraag voor de zonnepanelen zijn weg. Eens kijken of de subsidieregeling inderdaad gaat werken. Volgens het Brabants Dagblad was de belangstelling zo groot dat het subsidiepotje al leeg is voordat de actie ingaat.

Isovlas

De vergunning laat nog even op zich wachten. Daarom gaan we waarschijnlijk gewoon al vast met de schuur beginnen. Kunnen we ook gelijk een beetje oefenen.

Vandaag gesproken met de fabrikant van Isovlas. Deze maken van vlas (een reststof vanuit de linnenindustrie) isolatiemateriaal. Vlas is de sterkste en lichtste natuurlijk vezel die er is.

De voordelen van Isovlas bouwisolatie, SoundFelt, Geovlas Soundcontrol en vlasvilt zijn legio. Doordat het natuurproducten zijn, veroorzaken ze geen huidirritatie. Ze zijn bovendien prettig en goed verwerkbaar en isoleren ze ook geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen. De vochtregulerende werking van Isovlas bouwisolatie zorgt voor een warmtebuffer waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat, zonder dat de warmtegeleidingcoëfficiënt hierdoor wordt aangetast. Ook schimmels zullen niet op het product voorkomen, omdat het hygroscopisch is waardoor het vocht afstoot en schimmels geen voedingsbodem hebben. Tevens hebben de producten een positieve CO2 balans en worden met een minimale hoeveelheid energie geproduceerd. Ook in de afvalfase zal het product geen negatieve invloed op het milieu hebben omdat het zeer eenvoudig gerecycled kan worden. (www.isovlas.nl)

Voor een groen dak hebben we nodig:
1) Multiplexbinnenkant
2) dampdichte folie.. dampremmer
3) Isovlas
4) OSB van 12 mm. Dit is plaatmateriaal van geperst afvalhout
Op deze plaat kan dan de vijverfolie en de grond met plantjes komen.

Om het damp-open karakter van Isovlas-platen te behouden, moet je iets anders te werk gaan (van binnen naar buiten):
1) Multiplex tegen de opstaande ribben
2) Isovlas tussen de ribben
3) Dampopen folie
4) Luchtlaag van ca. 3 cm dmv latten op de ribben
5) OSB op deze latten
6) Luchtinlaat onder, luchtuitlaat in de nok

Breedte van de platen is 122 cm.

Voor een groendak, heb je de osb plaat nodig. Met deze laag (osb) wordt het dak beloopbaar (dat is erg leuk voor de kids om er Baantjer op te kunnen spelen). Nadeel is wel dat de vochtdoorlatenheid van dit product te niet wordt gedaan. Qua binnenklimaat leveren we hier dus iets op in.
Qua binnenkant zijn er verschillende keuze voor een afwerkingslaag. Je kunt kiezen voor fermacel (gipsplaat die je kunt afstucen), spaanplaat of multiplex. Waarschijnlijk wordt het blanke multiplex.

Die platen werken vanaf een hellingshoek van 15 graden. Ramen kunnen van te voren er in gezaagd worden, maar kunnen ook terplekke erin gezaagd worden. Deze ramen moeten dus wel open kunnen om zo de vochthuishouding te kunnen reguleren.
Isovlas is de fabriek en ze mogen niet aan particulieren leveren. We moeten dus een tussenhandelaar zoeken. Die tussenhandelaren willen echter ook geld zien. Daarom hebben we afgesproken dat wij de prijsafspraken samen maken, zodat daar in ieder geval geen ruis tussen kan zitten.

De breedte van de platen zijn 1.22. De lengte wordt op maat gemaakt, die moet je dus precies doorgeven. Ook de afschuining willen ze precies weten.

De kosten: afhankelijk van de isolatiewaarde lopen de koste op.
Bij een isolatiewaarde van 3,5 zijn de kosten 47 +10 (voor de harde plaat). 57 euro per m2
isolatiewaarde van 4.0-53+10=63m2
isolatiewaarde van 5.0-57+10=67 m2
Als je kiest voor een groen dak en je wilt toch de hoogste isolatiewaarde hebben dan is het voldoende om te kiezen voor een isolatiewaarde van 3,5. De laag zand met plantjes van het groendak leveren dan de resterende 1,5 om toch uit te komen op een waarde van 5.

Voor 260 m2 (grootste isolatiewaarde) kom je dan op een bedrag uit van 14.820. Als we daar 15% korting vanaf halen, zitten we op: 12.597.
In een keer bestellen en laten leveren is het meest gunstig omdat ze voor 60m2 (dat is het dak van het huis) niet gratis komen rijden. Voor de 200 M2 wel.
Verder staat er een tabelletje op de site over de overspanning. Als je de osb plaat toevoegt, mag je de overspanning met 2/3 vergroten. Als je dan vervolgens daar weer een groen dak op legt moet je dat weer iets verlagen. De norm die in het tabelletje staat, is daarom voor ons goed.

zondag 23 maart 2008

Welstandscommise Deel 3

Deze notitie willen bijvoegen bij de stukken naar de gemeente. Komende vrijdag inleveren en dan volgende week woensdag als het goed is in de commissie.

Notitie bij schetsplan Nieuwekampen 13


Het bijgevoegde schetsplan laat een ecologische uitbreiding en verbetering zien van het huis op de Nieuwekampen 13. De filosofie achter deze verbouwing is een vergaande keuze in het kader van duurzaamheid, gezondheid en milieu. In deze notitie zullen we kenbaar maken op welke manier deze filosofie tot uitdrukking komt. Ook willen we kenbaar maken op welke manier we getracht hebben om aan te sluiten bij de opmerkingen die de welstandscommissie in een eerder stadium heeft gemaakt.

De duurzaamheid van het huis komt in vele aspecten naar voren.
Als eerste hebben we gekozen voor de principes van een passief huis.
Wat is een passief huis: Door een goed uitgekiend compakt ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit het passiefhuis. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten voor bijna alle benodigde warmte. Door de kleine hoeveelheid verwarming die dan nog nodig is op een slimme manier over de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem aan te voeren, is een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat. (http://www.passiefhuis.nl)

Door de buitenkant te isoleren met pavatex houtvezelplaat wordt de massa aan de binnenkant van het huis groter en daarmee warmteopslagcapaciteit van het huis sterk vergroot. Als dak is er (deels) gekozen voor een groendak op isovlas dakplaten. Dit dak helpt mee aan Co2 uitstoot te verminderen, heeft grote isolerende werking, is geluidisolerend en vochtregulerend. Als glas wordt er gekozen voor HR++, de grootste isolatiewaarde in glas.

Duurzaamheid betekent ook zoveel mogelijk van het bestaande huis hergebruiken. Dat houdt in dat er niet gekozen is voor het slopen van het oude huis en het compleet neer zetten van het nieuwe huis maar dat het huis en zijn onderdelen zoveel mogelijk worden hergebruikt.
Het gebruik van millieuvriendelijke materialen zoals Lariks hout FSC keurmerk voor kozijnen en afwerking van de buitenkant is ook een expliciete keuze. Lariks hout is inheems hout en daarmee ecologisch beter dan tropisch hardhout. Verder wordt er ook in het huis gewerkt met hout, leemstuc natuursteen e.d.. Het gebruik van bepaalde materialen als groendak en leemstuc levert bovendien een positieve bijdrage in het gezond binnen- en buitenklimaat. Zo wordt met een groendak ook bijgedragen aan het terugdringen van fijnstof. Onze architect heeft onlangs een oeuvreprijs gewonnen Best Practices Gezond binnen vanwege zijn jarenlange architectonische bijdrage aan gezond binnenmileau en heeft deze principes ook in dit ontwerp toegepast.

Voor de energievoorziening wordt er gebruik gemaakt van zonlicht, houtkachels, zonnecollectoren, zonnenpanelen en wind.
Er wordt sterk ingezet op isolatie waarbij volgens de huidige berekeningen een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) wordt gehaald van 0.

Met de opmerkingen vanuit de welstandcommissie hebben we een aantal aanpassingen moeten doen die de bovenstaande principes afzwakken. Zo is aan de voorzijde de aanbouw verwijdert om de massa van het hoofdgebouw meer in takt te laten. Hierdoor kunnen we echter minder gebruik maken van het directe zonlicht en daarmee minder gebruik maken van het zonlicht als actieve verwarmer van het huis.
Qua materiaal en vormen is er met name in het kleurgebruik sterk aangesloten bij de traditionele uitstraling van het buitengebied. Er is evenwel niet gekozen voor baksteen omdat naar onze mening teveel afbreuk doet aan het ecologische karakter.

Door de expliciete keuze voor duurzaamheid dragen wij op een positieve manier bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied van Maasdonk. Zoals in Dichterbij (nr 7 3e jaargang maart 2008), het ledenmagazine van de Rabobank dhr Henry van Bruggen verwoord. ´Als gemeente promoten wij duurzaam bouwen´. Deze vergaande ecologische keuzen leveren dan ook een actieve bijdrage aan deze doelstelling van de gemeente Maasdonk. Het wordt een bijzondere groene woning op die goed past in een groene omgeving van het buitengebied waar de gemeente Maasdonk trots op kan zijn.
Mochten er daarom vanuit welstands oogpunt nog twijfels zijn over de materiaal- en kleurkeuze dan vragen wij u om vanuit maatschappelijke belangen af te wijken van de eis om enkel gebiedskarakteristieke materialen te gebruiken. Het alleen mogen toepassen van traditionele materialen als baksteen zou te veel afbreuk doen aan het ecologische karakter van de woning.

De inschatting van ons en van onze architect is dat wij met deze tekening tegemoet gekomen zijn aan de belangrijkste opmerkingen van de welstandscommissie en hiermee voldoende aansluit bij de welstands nota van de gemeente Maasdonk. De aanpassingen t.o.v. van de vorige tekening laten een duidelijke hoofdmassa zien. Het aantal aanbouwen is sterk beperkt. Met name de voorgevel is zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gelaten. Hierdoor behoudt het huis zijn traditionele uitstraling. Ook in het materiaal- en kleurgebruik zijn er aanpassingen gemaakt. De kleurstelling is teruggebracht een lichtkleur die dicht bij die van baksteen zal blijven.

Wij hopen op een positief advies van de welstandcommissie en verder ondersteuning van de gemeente Maasdonk aan onze plannen.

Monique Westerlaken
Marcel van Pinxteren
Renz Pijnenborgh.

vrijdag 7 maart 2008

Tekening na welstand


Tekening, aangepast naar aanleiding van een gesprek met de welstandscommissie.

Volgende aanpassingen gemaakt:
- Voorgevel 'onaangetast', behalve dan de voordeur
- Aanbouw achter 30 cm teruggezet aan de rechterkant (zelfde als de oude bijkeuken). De hoofdmassa komt dan beter uit.
- Luifel links glas, in plaats van groendak

Waar ik nog niet helemaal zeker over ben:
- Raam aan voorkant van aanbouw links: afmeting. Liefst doen we dit maximaal, dus hele vlak glas, maar misschien moet het raam ongeveer dezelfde afmeting hebben als het huidige raam in de voorgevel.
- Dak van aanbouw links: moet dit oversteken naar voren of juist niet. Zo ja, moet de daklijn dan gelijk lopen met de voorgevel, (en de muur dus ietsje terugstaan) of moet juist de wand van de aanbouw gelijk lopen met de voorgevel.
- We zouden de pannen van het achterste dakvlak kunnen gebruiken voor de aanbouw links, dan zijn dat dezelfde als het voorste dakvlak. Het straatbeeld telt immers voor de welstandscommissie. Liefst kiezen we voor een grasdak.

We denken dat we er een notitie bij moeten doen: een verzoek aan de commissie om toestemming te geven voor een groendak en voor stucwerk/hout op de voorgevel. De onderbouwing hiervoor zou zijn, dat we ecologisch bouwen, en dat daar dit soort materialen beter bij passen dan steen.

Zoekresultaten