zondag 23 maart 2008

Welstandscommise Deel 3

Deze notitie willen bijvoegen bij de stukken naar de gemeente. Komende vrijdag inleveren en dan volgende week woensdag als het goed is in de commissie.

Notitie bij schetsplan Nieuwekampen 13


Het bijgevoegde schetsplan laat een ecologische uitbreiding en verbetering zien van het huis op de Nieuwekampen 13. De filosofie achter deze verbouwing is een vergaande keuze in het kader van duurzaamheid, gezondheid en milieu. In deze notitie zullen we kenbaar maken op welke manier deze filosofie tot uitdrukking komt. Ook willen we kenbaar maken op welke manier we getracht hebben om aan te sluiten bij de opmerkingen die de welstandscommissie in een eerder stadium heeft gemaakt.

De duurzaamheid van het huis komt in vele aspecten naar voren.
Als eerste hebben we gekozen voor de principes van een passief huis.
Wat is een passief huis: Door een goed uitgekiend compakt ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit het passiefhuis. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten voor bijna alle benodigde warmte. Door de kleine hoeveelheid verwarming die dan nog nodig is op een slimme manier over de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem aan te voeren, is een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat. (http://www.passiefhuis.nl)

Door de buitenkant te isoleren met pavatex houtvezelplaat wordt de massa aan de binnenkant van het huis groter en daarmee warmteopslagcapaciteit van het huis sterk vergroot. Als dak is er (deels) gekozen voor een groendak op isovlas dakplaten. Dit dak helpt mee aan Co2 uitstoot te verminderen, heeft grote isolerende werking, is geluidisolerend en vochtregulerend. Als glas wordt er gekozen voor HR++, de grootste isolatiewaarde in glas.

Duurzaamheid betekent ook zoveel mogelijk van het bestaande huis hergebruiken. Dat houdt in dat er niet gekozen is voor het slopen van het oude huis en het compleet neer zetten van het nieuwe huis maar dat het huis en zijn onderdelen zoveel mogelijk worden hergebruikt.
Het gebruik van millieuvriendelijke materialen zoals Lariks hout FSC keurmerk voor kozijnen en afwerking van de buitenkant is ook een expliciete keuze. Lariks hout is inheems hout en daarmee ecologisch beter dan tropisch hardhout. Verder wordt er ook in het huis gewerkt met hout, leemstuc natuursteen e.d.. Het gebruik van bepaalde materialen als groendak en leemstuc levert bovendien een positieve bijdrage in het gezond binnen- en buitenklimaat. Zo wordt met een groendak ook bijgedragen aan het terugdringen van fijnstof. Onze architect heeft onlangs een oeuvreprijs gewonnen Best Practices Gezond binnen vanwege zijn jarenlange architectonische bijdrage aan gezond binnenmileau en heeft deze principes ook in dit ontwerp toegepast.

Voor de energievoorziening wordt er gebruik gemaakt van zonlicht, houtkachels, zonnecollectoren, zonnenpanelen en wind.
Er wordt sterk ingezet op isolatie waarbij volgens de huidige berekeningen een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) wordt gehaald van 0.

Met de opmerkingen vanuit de welstandcommissie hebben we een aantal aanpassingen moeten doen die de bovenstaande principes afzwakken. Zo is aan de voorzijde de aanbouw verwijdert om de massa van het hoofdgebouw meer in takt te laten. Hierdoor kunnen we echter minder gebruik maken van het directe zonlicht en daarmee minder gebruik maken van het zonlicht als actieve verwarmer van het huis.
Qua materiaal en vormen is er met name in het kleurgebruik sterk aangesloten bij de traditionele uitstraling van het buitengebied. Er is evenwel niet gekozen voor baksteen omdat naar onze mening teveel afbreuk doet aan het ecologische karakter.

Door de expliciete keuze voor duurzaamheid dragen wij op een positieve manier bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied van Maasdonk. Zoals in Dichterbij (nr 7 3e jaargang maart 2008), het ledenmagazine van de Rabobank dhr Henry van Bruggen verwoord. ´Als gemeente promoten wij duurzaam bouwen´. Deze vergaande ecologische keuzen leveren dan ook een actieve bijdrage aan deze doelstelling van de gemeente Maasdonk. Het wordt een bijzondere groene woning op die goed past in een groene omgeving van het buitengebied waar de gemeente Maasdonk trots op kan zijn.
Mochten er daarom vanuit welstands oogpunt nog twijfels zijn over de materiaal- en kleurkeuze dan vragen wij u om vanuit maatschappelijke belangen af te wijken van de eis om enkel gebiedskarakteristieke materialen te gebruiken. Het alleen mogen toepassen van traditionele materialen als baksteen zou te veel afbreuk doen aan het ecologische karakter van de woning.

De inschatting van ons en van onze architect is dat wij met deze tekening tegemoet gekomen zijn aan de belangrijkste opmerkingen van de welstandscommissie en hiermee voldoende aansluit bij de welstands nota van de gemeente Maasdonk. De aanpassingen t.o.v. van de vorige tekening laten een duidelijke hoofdmassa zien. Het aantal aanbouwen is sterk beperkt. Met name de voorgevel is zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gelaten. Hierdoor behoudt het huis zijn traditionele uitstraling. Ook in het materiaal- en kleurgebruik zijn er aanpassingen gemaakt. De kleurstelling is teruggebracht een lichtkleur die dicht bij die van baksteen zal blijven.

Wij hopen op een positief advies van de welstandcommissie en verder ondersteuning van de gemeente Maasdonk aan onze plannen.

Monique Westerlaken
Marcel van Pinxteren
Renz Pijnenborgh.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten