We zijn naar een lezing geweest over bouwbiologie. In Duitsland een begrip. Je kunt er lid van worden, advies van vragen, er worden rapporten over geschreven. In Nederland vrij onbekend. Bouwbiologie hecht veel waarde aan een gezond binnenklimaat. Het uitgangspunt is dat het welbevinden en de gezondheid van de mens in ieder geval niet door zijn huis nadelig mogen worden beïnvloed. Dat geldt voor de aanwezige electro-magnetische straling, radioactiviteit, chemische stoffen, luchtkwaliteit, geluid en voor micro-organisme als schimmels en allergenen. Het streven is om uiteindelijk een klimaat te creëren dat een plek in de vrije en open natuur het meest benadert.
Bij electro-magnetische golven gaat het om bv hoogspanningsmasten (koeien die minder melk geven), maar ook gsm-masten, antennes. In huis heb je het over aparaten als de wekkerradio, draadloze telefoon, mobieltje, magnetron, wii. Je kunt een aantal dingen doen om de invloed te beperken: uitzetten bij niet gebruik, aarden, afschermen. Bij chemische stoffen heb je het over plastic, kunstoffen en verf. Het alternatief daartegenover zijn de natuurlijke materialen: hout, hennep, wol, vlas, leem, stro, natuurlijke verven. Tegen de schimmels en allergenen en vóór een goede luchtkwaliteit helpen dingen als centraal stofzuigersysteem, stralingswarmte (wandverwarming), natuurlijke ventilatie, leem (reguleert vocht) en schoonmaak.
Er is een lijst met 25 punten waar een huis aan zou moeten voldoen.
De spaarlamp die nu zo gepromoot wordt, is geen goed bouw-biologisch alternatief. Het bespaart weliswaar energie, maar de materialen die gebruikt worden, zijn erg slecht. Ondere andere kwik en fluoriserende stoffen. Ook kost het behoorlijk veel energie om zo'n lamp te maken en is de afvalverwerking van deze lampen nog een probleem. Daarboven komt ook nog eens dat het lichtspectrum erg mager is (uit minder kleuren opgebouwd) waardoor het kil, ongezellig en niet natuurlijk is. Er is een alternatief: de eco-lamp
Met dit huis zijn we een heel eind op weg maar ik heb al gemerkt dat we nog meer kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld vandaag eens wat onderzoek gedaan naar natuurlijke verven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten