woensdag 15 december 2010
trap (3)
Het freeswerk. Apart freesje gekocht dat diep genoeg gaat. Zowel de uitsparingen voor de traptredes als ook een gleufje voor een traprubber.
Labels:
Hergebruik,
Hout,
zelfbouw
trap (1)
Zelf een trap maken was wel een ultieme uitdaging. Het is het ultime eindwerkstuk van de timmerman. Als je dat kunt dan ben je volleerd.
Alles bij elkaar heeft dit Marcel dan ook twee jaar gekost. Stap 1 was het ontwerp van de trap. Marcel had iemand gevonden die met behulp van de precieze maten een ontwerp kon maken. We kregen de patronen op ware grote thuisgestuurd. In een grote koker zaten de patronen voor de benen en de trede. Deze leg je op het hout, trek je over en zaag je uit!
Labels:
Hergebruik,
Hout,
zelfbouw
zondag 28 november 2010
Betonnen tuintafel zelf maken
Omdat we beton voor de vloer gingen storten, hadden we bedacht dat we ook een betonnen tuintafel zouden kunnen maken. We hadden maar net genoeg beton voor de vloer in het huis en bijna was de tafel er bij ingeschoten, maar gelukkig hebben we nog een kruiwagen kunnen redden.
Het leek ons mooi om dat starre beton in een wat golvende mal te gieten. Daarvoor hebben we 3 stalen strips (2 meter bij 6 cm) gepakt, daar houten blokjes op geschroefd en met deze blokjes de vorm gemaakt en vastgeschroefd op de ondergrond (gladde betonplex plaat). Alles aan de binnenkant netjes afgekit, zodat de tafel een afgeronde rand krijgt.
Het zijn uiteindelijk twee delen geworden (op het laatste moment een plankje als afscheiding ertussen gezet), die afzonderlijk maar ook samen (tegen elkaar) gebruikt kunnen worden. Dat is wat meer hanteerbaar dan één grote tafel.
In het midden van de tafel hebben we een uitsparing gelaten. Daar kunnen we nog leuke dingen mee doen (bijv. een kaars er in, of met waxine lichtjes een warmhoudplaatje, een mooie onderzetter of bloemenvaas).
De mal hebben nog even ingesmeerd met olie, zodat we hem makkelijk kunnen losmaken. In de beton hebben we staven van 10 mm gelegd, twee in de lengte en twee in de breedte in beide helften. Nadat we de beton er ingeschept hebben, hebben we met een boorhamer even op elk blokje getrild, zodat de luchtbellen konden ontsnappen. Als je goed kijkt, zie je de boorgaten (kuiltjes eigenlijk) in het hout nog zitten.
Op de onderste foto zie je het tafelblad gevuld. Als mensen ook zo'n mooie tafel willen maken, kunnen ze de mal lenen. Reageer hieronder, en we krijgen het vanzelf te zien. De strips zijn buigzaam, dus je kunt je eigen vorm maken.
Nu nog het onderstel maken...
Kijk hier voor het resultaat.
Vloer (3)
De betonspecie wordt gladgetrild (zodat de luchtbelletjes er uitgaan) en glad gestreken. Daarna word ie met een vlindermachine glad gemaakt. Dat moet je met tussenpozen van ongeveer een uur herhalen todat de beton niet meer van structuur veranderd.
Labels:
beton,
Verbouwing huis,
vloer
Vloer (2)
Het storten van de vloer. We hebben flink lopen twijfelen over de vloer: gaan we voor tegels, voor hout, voor bamboe. Als je vloerverwarming hebt is het minder logisch om voor bamboe of voor hout te kiezen omdat je daarmee de warmteafgifte dempt, terwijl ik dat wel eigenlijk ver uit het mooiste vind. Bij ons is de wandverwarming onze hoofdverwarming, dus het was mogelijk geweest. Omdat we echter ook veel hout, leem in ons huis hebben was hout of bamboe wellicht ook teveel van het goede. We moesten daarom iets meer confronterends hebben.
Ins ons actorium zijn we erg blij met ons cementdekvloer. Prettig in onderhoud, perfect voor de kinders (waveboarden, steppen, rolschaatsen), dus was dat ook niet mogelijk in het huis. Een betonnenvloer is dan harder en robuuster dus dat werd de keuze. Ik wilde echter eigenlijk wel een kleurtje erbij en ook dat bleek mogelijk.
In de weken voor het storten van de vloer mocht ik gaan kijken bij de betonleverancier. Aan de maas op een klein industrieterreintje met 2 grote silo's en 10 vakken met verschillende soorten zand en grind. Via een ondergronds transportbandje wordt de hoeveelheid zand en grind naar de silo's vervoerd en daar wordt er cement en water bij gemengd. Dat alles volgens vast gelegde recepten die gecontroleerd worden door een 'operator' (man achter 5 computerschermen). De beton wordt volgens kwaliteitssystemen gecontroleerd en ze hebben ook een vaste laboratoriumman die proefjes doet. Deze man experimenteerd ook met bv kleuren en samenstellingen voor nieuwe toepassingen. Hij kon me dus monsters laten zien van bv antraciet of zwart. Ik had groen ook nog wel leuk gevonden maar deze kleurstof wordt van zeldzaam en duur mineraal gemaakt, dus dat viel af. Uiteindelijk gekozen voor zwart beton. Zowel binnen op de vloerverwarming als in de kelder en ook buiten onder het terras en serre.
Het storten zelf gebeurde met betonmixwagens (die dus het recept opgehaald hadden) en een betonpomp met giek en slang. Gewoon slang op de juiste plek leggen en laat maar lopen.
Labels:
beton,
Verbouwing huis,
vloer
Vloer (1)
In de vloer hebben we vloerverwarming gelegd. Onze wandverwarming is de hoofdverwarming. Qua capaciteit een heel eind genoeg. Toch hebben we er voor gekozen om ook in de vloer wat te leggen. Deze zetten we dan laag ('de kou er af') en met de wandverwarming regelen we de temperatuur.
Over deze buizen komt een betonnen, gevlinderde, zwarte vloer. Deze hebben we ook richting het terras doorgetrokken.
Labels:
beton,
Verbouwing huis,
vloer
Abonneren op:
Posts (Atom)