zondag 28 november 2010

Vloer (2)






Het storten van de vloer. We hebben flink lopen twijfelen over de vloer: gaan we voor tegels, voor hout, voor bamboe. Als je vloerverwarming hebt is het minder logisch om voor bamboe of voor hout te kiezen omdat je daarmee de warmteafgifte dempt, terwijl ik dat wel eigenlijk ver uit het mooiste vind. Bij ons is de wandverwarming onze hoofdverwarming, dus het was mogelijk geweest. Omdat we echter ook veel hout, leem in ons huis hebben was hout of bamboe wellicht ook teveel van het goede. We moesten daarom iets meer confronterends hebben.
Ins ons actorium zijn we erg blij met ons cementdekvloer. Prettig in onderhoud, perfect voor de kinders (waveboarden, steppen, rolschaatsen), dus was dat ook niet mogelijk in het huis. Een betonnenvloer is dan harder en robuuster dus dat werd de keuze. Ik wilde echter eigenlijk wel een kleurtje erbij en ook dat bleek mogelijk.
In de weken voor het storten van de vloer mocht ik gaan kijken bij de betonleverancier. Aan de maas op een klein industrieterreintje met 2 grote silo's en 10 vakken met verschillende soorten zand en grind. Via een ondergronds transportbandje wordt de hoeveelheid zand en grind naar de silo's vervoerd en daar wordt er cement en water bij gemengd. Dat alles volgens vast gelegde recepten die gecontroleerd worden door een 'operator' (man achter 5 computerschermen). De beton wordt volgens kwaliteitssystemen gecontroleerd en ze hebben ook een vaste laboratoriumman die proefjes doet. Deze man experimenteerd ook met bv kleuren en samenstellingen voor nieuwe toepassingen. Hij kon me dus monsters laten zien van bv antraciet of zwart. Ik had groen ook nog wel leuk gevonden maar deze kleurstof wordt van zeldzaam en duur mineraal gemaakt, dus dat viel af. Uiteindelijk gekozen voor zwart beton. Zowel binnen op de vloerverwarming als in de kelder en ook buiten onder het terras en serre.

Het storten zelf gebeurde met betonmixwagens (die dus het recept opgehaald hadden) en een betonpomp met giek en slang. Gewoon slang op de juiste plek leggen en laat maar lopen.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten