vrijdag 9 december 2011

ballustrade deel 4

Deel 4 van onze ballustrade vorderd gestaag. Opnieuw een bijzonder exemplaar. Anders maar toch ook passend indezelfde serie.

 
 
 
 
 
Posted by Picasa

donderdag 24 november 2011

Tuin

 
 
Van het weekend zijn we begonnen aan het laatste deel van onze tuin. Ik heb nog heel veel leem over en dat hebben we maar zolang in het bos gestald.




Op de plek waar de leem lang gaan we nu het pad naar achter leggen. En ook de moestuin kan nu dan volledig ingericht worden.
Daar komt een mooie meidoorn heg langs (blijven de konijnen hoop ik ook van mijn sla af).
Posted by Picasa

woensdag 16 november 2011

Zonnepanelen erbij

We hebben al zoveel zonnepanelen, dat onze elektriciteitsrekening heel laag is (16 euro per maand). Voor het laatste zetje richting de nul euro, denken we nog 6 panelen nodig te hebben.
Vorig jaar hebben we 3 panelen aangeschaft via www.wijwillenzon.nl. Die waren toen al goedkoop, maar in de actie van dit jaar zijn ze nog weer 30% goedkoper.
Als je uitrekent wat je moet investeren, en hoeveel dat scheelt op je elektriciteitsrekening, blijkt dat je 9% rendement haalt! Als je dat vergelijkt met de spaarrente van tegenwoordig...
Voorwaarde is wel, dat je ze zelf legt, anders daalt je rendement naar 7% (nog steeds heel goed).

Voor degenen die een beetje kunnen rekenen:
Investering 2100 euro, levert 900 kWh per jaar op, oftewel 190 euro (0,21 euro/kWh).
190 / 2100 =  9%

zondag 13 november 2011

Kippentractor

En dan gaan we ook maar eens onze lang gekoesterde wens: een kippentractor maken.  
Posted by Picasa

zondag 16 oktober 2011

Elektrisch licht

Via de VIBA waren we al het een en ander te weten gekomen over kunstlicht. Zij hebben er zelfs een heel manifest over geschreven.
Er zijn twee belangrijke nadelen van spaarlampen in vergelijking met gloeilampen en daglicht: het spectrum en de frequentie. Het beperkte spectrum maakt het ongezond. Met name ontbreekt vaak het UV-deel, wat via de huid zorgt voor vitamine D. Het knipperen van de lampen met 50 Hz is voor sommige waarneembaar, en veroorzaakt dan klachten als hoofdpijn.
Nou heb ik zelf ook wat gezocht, en zodoende kwam ik True-Light tegen. Dit soort licht benadert heel dicht het natuurlijke daglicht, en wordt daarom als gezonder beschouwd dan andere spaarlampen. Het wordt ook gebruikt als lichttherapie voor mensen met bijvoorbeeld winterdepressie.
In de kantooromgeving wordt TL steeds meer vervangen door T5, maar in de woningbouw is dit nog niet echt doorgedrongen. T5 is nóg zuiniger dan TL en heeft bovendien een veel hogere knipperfrequentie (44.000 Hz), wat voor mensen niet waarneembaar is.
T5 True LightT5 True Light
DaglichtDaglicht
TL warm white TL warm white
Hier een rijtje foto's om het verschil tussen 3 soorten licht te laten zien.
We hebben voor koofverlichting gekozen voor de Lumis mini armaturen van First Light. Deze zijn er ook in dimbare uitvoering, wat weer goed te combineren is met ons Eltako-schakelsysteem. Ideaal voor onze thuisbioscoop.

vrijdag 14 oktober 2011

Wij willen zon

We hebben al eerder verteld over onze zonnepanelen. Vandaag kregen we opnieuw een aanbod van Wij willen de zon. Ze worden steeds goedkoper en dus ook zonder het magere overheidsbeleid een interessante optie. Wie doet er nog meer mee! Hieronder volgt de brief:


Geachte deelnemer aan Wij Willen Zon,

U heeft het afgelopen jaar mee gedaan aan de Wij Willen Zon actie, waardoor we een hele grote order konden plaatsen en de prijzen voor panelen met 1/3 omlaag konden ten opzicht van de toen gangbare marktprijzen voor A-kwaliteit panelen en omvormers. Sinds vorig jaar oktober is er veel veranderd op de markt. Wij Willen Zon heeft anderen geïnspireerd ook anders na te denken en te doen, wat resulteerde in een prijsdaling. Daarnaast zijn de grondstofprijzen van zonnepanelen op de wereldmarkt bijna gehalveerd en heeft er veel schaalvergroting plaatsgevonden. Ook door de afnemende vraag in Europa vanwege de terugloop in subsidies, leidde dit tot een grote prijsdaling van zonnepanelen.

Omdat we dankzij u het afgelopen jaar een grote order plaatsten, kunnen we nu door onderhandelen voor hele lage prijzen. In het kader van de Nacht en de Dag van de Duurzaamheid, organiseert Urgenda de actie "Ik Spring Over". Daarin wordt geprobeerd mensen te verleiden tot een duurzamere levensstijl. Onderdeel van de actie (zie
www.ikspringover.nl) is het zelf opwekken van je eigen energie. In dat kader willen we nog een keer de mogelijkheid bieden aan mensen om samen een laatste order te bestellen, met als sluitingsdatum 11-11-11, de Dag van de Duurzaamheid. Daarna sluiten we de actie en ronden we de laatste leveringen af in maart.

Omdat de prijzen van panelen zo zijn gedaald, kunnen we de complete sets aanbieden met nog een 25% extra korting. We realiseren ons dat mensen van het eerste uur dat wellicht wat zuur vinden. Het is echter dankzij diezelfde mensen, DAT we nu met nieuwe prijzen kunnen komen. En de extra korting laten liggen vonden we ook jammer. De nieuwe prijzen gelden alleen voor de panelen en omvormers die we in februari/maart 2012 leveren. Voor alle sets die eerder zijn geleverd,
hebben wij ook de hogere prijzen betaald en we kunnen dus niet met terugwerkende kracht dat verschil compenseren.

We willen u graag een kaartje voor de Nacht van de Duurzaamheid aanbieden, op de avond en nacht van 10 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam, aan de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid. Op deze avond zullen bijzondere sprekers en speciale artiesten u inspireren en een bijzondere avond bezorgen. Van Nienke Laverman tot Blof en DJ Isis de Nachtburgemeester van Amsterdam. Mocht u interesse hebben, dan ontvangen we graag een e-mail van u, om u een kaartje te
kunnen bezorgen.

Tot slot wijzen we er nog graag op dat niet iedereen de formulieren met serienummers ed. va de panelen en omvormers heeft gemaild naar ons, waardoor we die panelen ed. niet kunnen melden bij de fabrikant. Dat is wel nodig ivm, service en garantie.
Vriendelijke groet, namens het team

Marjan Minnesma - voorzitter St. Wij Willen Zon, Symon Miedema -
projectmanager Wij Willen Zon

maandag 10 oktober 2011

Ballustrade (deel 3)

Deel drie van de ballustrade vordert ook aardig. Anders en toch één geheel. Hoe krijgt ze het voor elkaar.
Het geheel overtreft alle verwachten. Ik kan niet wachten totdat ie ook boven gemonteerd wordt..

 
 
 
Posted by Picasa

Tuin- en huisarchitekt

Afgelopen weekend hadden we onze huisarchitekt en tuinarchitekt op bezoek. We wilde ze wel eens laten zien wat het nu (vier jaar later) is geworden.
Ze waren diep onder de indruk van de metarmorphose van zowel huis als tuin. Ook hebben we nog wat adviezen gekregen over ventilatie en geluiddemping en hoe we de vijver nog wat meer kunnen aankleden. De avond leverde interessante gesprekken op over allerlei bouwbilogische facetten als straling, licht maar ook recepten van bv de bessen van de gele kornoelje.
De tuinarchitekt en de architekt hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Maar ze bleken veel raakvlakken te hebben op bv participerende projecten waarbij bewoners een actieve bijdrage leveren aan het ontwerp en de bouw van huizen en tuinen.
Renz is ook bestuurslid van het de Viba vereniging die ook maandelijks lezingen organiseren over uiteenlopende onderwerpen. En Marleen is actief bij Buitenruimte voor contact.
Interessante mensen!


 
 
Posted by Picasa

zondag 9 oktober 2011

Aardappeltoren

Ik heb op deze blog al eerder verteld over het experiment met de aardappeltoren. Het eerste plaatje laat zien hoe ik begonnen ben.
De theorie was doordat je de wortel van de aardappelplant verlengt (door telkens zand en autoband toe te voegen), je meer opbrengst krijgt.
Afgelopen maand heb ik de aardappelen geoogst. Pas in de derde band zaten aardappelen, in de tweede zaten er een flink wat.
De onderste band zat helemaal vol!
Resultaat: een halve emmer, flinke aardappelen!

zondag 4 september 2011

Deur- en raambeslag

Als lid van Duurzame Buren zijn we uitgenodigd om mee te denken over maatregelen die je kunt nemen tijdens de bouw van je huis. Dit initiatief is opgestart door het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door SEV onder de titel "Energiesprong". Het idee is, om allerlei mensen met ervaring op het gebied van energiezuinig bouwen bij elkaar te laten komen, zodat ze van elkaar kunnen leren, en opdat iedereen die energiezuinig(er) wil bouwen, ideeën op kan doen.
Van elk van de 30 deelnemers is een profiel opgesteld, zodat we ons thuis alvast kunnen voorbereiden. Voor ons erg leuk om te lezen over andere mensen die ook energiezuinig aan het bouwen zijn. Veel overeenkomsten, maar ook veel nieuwe ideeën.

Een van interessante projecten was Schone Woning. Hij probeert C2C zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. De ladder van Lansink is hierbij een goede leidraad. Hij onderscheidt:
1 producthergebruik
2 materiaalhergebruik
3 verbranden
4 storten
Het eerste komt neer op: niet weggooien, maar hergebruiken. Het tweede komt neer op "afval scheiden aan de bron".

Deze theorie hebben wij onlangs (wederom) in de praktijk gebracht bij het raam- en deurbeslag.
Bij het strippen van ons huis hebben we netjes alle deuren bewaard, inclusief de klinken. We kwamen nog twee deuren te kort. Die zijn we bij de bouwsloop gaan halen, ook een nuttige bron voor producthergebruik.
Bij de scharnieren is het trouwens een beetje mis gegaan. Blijkbaar is het ene deel vaak in het kozijn blijven zitten, of kwijtgeraakt. Als je dan gaat proberen weer setjes te maken van allemaal halve scharnieren, kom je er achter dat op dit gebied totaal geen standaardisering bestaat. Jammer.
Ook op het gebied van klinken is de variatie eindeloos. Gelukkig zat er redelijk standaard beslag in ons huis, dus ook al zijn ze veelal niet precies hetzelfde, de kleur en vorm komt goed overeen. Wat vinden jullie ervan?

woensdag 31 augustus 2011

Energieverbruik

Je kunt zonnepanelen op je dak leggen en een windmolen laten draaien om in je energievoorziening te voorzien. Het is echter ook wel een sport om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
Een aantal maatregelen die wij hiervoor genomen hebben:
verdeeldoos met schakelknop. Hierop zit bijvoorbeeld alle computer- en randappartuur. Als de computer uit gaat, zetten we ook die schakelaar om en gaat ook alle randapparatuur uit (boxen, webcam, printer). Zo'n zelfde doos hebben we ook gemaakt met de opladers van de mobiele telefoons. 's Nacht voordat we naar bed gaan, gaat die aan met alles er in, en in de ochtend gaat de knop uit.
 

Een ander handigheidje zijn de timers. Zo hebben we bijvoorbeeld onze warmwaterpomp achter een timer gezet. In de ochtend en in de avond gaat deze pomp aan (douchetijden) en ook overdag twee keer een kwartier (warm water voor de keuken). Alleen op deze tijden gaat dan onze boiler warm water door de circulatieleidingen pompen. Op andere tijden niet. We kunnen deze overigs ook handmatig even aanzetten en dan gaat hij na een kwartier zelf weer uit (count down). Timers heb je in verschillende soorten en uitvoeringen en voor verschillende toepassingen kun je de goedkopere en duurdere (meer opties) inzetten. Een heel simple timer hebben we voor ons tv-audio systeem. De digitale tuner gebruikt ongeveer net zoveel stroom als hij uit staat als wanneer hij aan staat. Het is een klein computertje en de makers vonden het opstarten te lang duren voor de consument en hebben dus maar besloten dat die computer eigenlijk altijd aan staat. Met een simple timer gaat deze apparatuur 's nachts uit en dan rond 7 uur in de avond weer aan. Als je overdag tv wilt kijken moet je ook weer handmatig deze timer even aanzetten.
 

 
Een derde vorm van besparing zijn de bewegingsmelders. Deze hebben we toegepast in de kelder (ook handig als je met je boodschappen de trap af loopt en dus niet met een hand de lichtknop hoeft te zoeken), op de overloop (je hoeft geen licht aan te laten voor eventuele logées), op de wc. Je hoeft bij deze bewegingsmelders dus niet na te denken of het je kinderen na te roepen ("licht uit").
 
Posted by Picasa

als laatste slimmigheid hebben we ook een koppeling gemaakt tussen ons elektrisch verstelbare bed en het bedlampje erboven. Een elektrisch bed (kun je ook afvragen of je dat nodig hebt maar ik kan erg genieten van een goed boek in een fijne ligstand) staat ook de hele dag aan, terwijl je dat eigenlijk maar gemiddeld een uur per dag nodig hebt. De transformator van het bed is alleen ingeschakeld als het bedlampje brandt. Dat bedlampje zet je zelf aan en uit en staat dus de meeste tijd uit.

Nog meer zonnenpanelen

We hebben vorig jaar nog een keer meegedaan met het subsidiepotje Vlagheidefonds. Hiervoor hebben we nog drie zonnenpanelen aangeschaft.

De bestelling hebben we vervolgens gedaan via een collectief: WijWillenZon. Dat is een grappig maatschappelijk 2.0 initiatief met als doelstelling zonne-energie bereikbaar te maken door een lage prijsstelling. Ze doen dat door een collectief mensen te verzamelen en dan voor dit collectief een gezamelijke inkoop te doen, zodat ze 30 tot 35% korting kunnen bedingen.
Het duurde even wat langer voordat we de zonnepanelen in huis hadden, en het duurde ook even voordat we ze er op konden leggen. Maar afgelopen weekend is het gebeurd.
We zullen nu onze energieopbrengst ook weer eens in kaart brengen.

 
 
Posted by Picasa

zondag 12 juni 2011

Ballustrade deel 2



Het tweede deel (van de vijf) is klaar. Het wordt fantastisch. Crazy whimsical beautiful magic.

vrijdag 6 mei 2011

Stucleem te koop




We zijn bijna klaar met stucen, maar hebben veel leem over. Daarom gaan we vanaf nu ook onze leem verkopen. Voor €8-, per zak (ca. 20 kg) kun je dit samen met zand (30 kg) en water mengen. Dit is genoeg, afhankelijk van de dikte, voor ca. 20 vierkante meter. Reageren d.m.v. reactie op deze blog, of per mail: lukanpinx@gmail.com, of via marktplaats ( zie link).

woensdag 13 april 2011

Ballustrade




Het eerste van de 7 delen is zo goed als klaar. Het smeden van de vormen koste een week en het assembleren een halve week.

Ik vind het bijzonder mooi. Hoe meer ik het zie vorderen, hoe enthousiaster ik word. Het is een waar kunstwerk!

Betonnen tuintafel zelf maken (2)





We hadden jullie nog niet laten zien hoe de tuintafel is geworden. Met al dat mooie weer moest ie natuurlijk ook naar buiten. Marcel heeft een onderstel gemaakt van planken van een schutting die we gekregen hadden om op te stoken. Dat opstoken stellen we nog even uit! Hij is echt mooi geworden!

Rabarbertaart



Vandaag rabarbertaart gemaakt. Ik had een rabarberplant van de vorige eigenaren overgehouden. Deze heb ik verzet naar de nieuwe plek van de moestuin. En hij doet het fantastisch. Vanmiddag eens kijken hoe die smaakt. Hieronder het recept wat ik gebruikt heb. Gebruikt van een collegablogger.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak een cakebeslag van 150 gram (gesmolten) boter (of margarine of van beide een deel), 150 gram suiker, 3 eieren en 150 gram zelfrijzend bakmeel. Begin met het mixen van de boter en de suiker. Voeg één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen op de hoogste stand. Neem er de tijd voor. Hoe luchtiger, hoe beter. Schakel de mixer op de laagste stand en schep er het zelfrijzend bakmeel bij. Doe het beslag in een taartvorm. Neem ongeveer 750 gram rabarber. Maak die schoon en snijd ze in stukjes. Voeg suiker toe naar smaak (wij houden van behoorlijk wat suiker in deze taart) en drie eetlepels custardpoeder. Meng het goed door elkaar en leg het mengsel op het cakebeslag. Bak de taart in ca. 5 kwartier mooi bruin en gaar. Serveer lauw met een dot slagroom en/of een bolletje ijs.
Een lekkere variatie is om wat aarbeien aan de stukjes rabarber toe te voegen. Ook kun je variëren door vanillesuiker erbij te gebruiken of een lepel koekkruiden aan het cakebeslag toe te voegen. Eigenlijk is het een fantastisch basisrecept waar heel veel op te variëren valt!

maandag 11 april 2011

Aardappeltoren



Ik ben ook aan het experimenteren met een aardappelentoren. Daarvoor heb ik een autoband gepakt, die vol gestort met zand. Daar vier pootaardappelen in, zand er over, water gegeven en maar even wachten tot ze uitkomen Als ze uitkomen ga ik zand toevoegen en een nieuwe band er op plaatsen. Het lof boven de grond houden zodat de planten verder doorgroeien. De truc is om de wortel van de aardappel te verlengen. Hoe langer de wortel hoe meer aardappelen je krijgt. Je schijnt het te kunnen doen met 4 of 5 autobanden.

Aardbeientoren (2)





Deaardbeientoren is inmiddels af. Nog wat hoger gemaakt. Aardbeienplanten erin gezet. Boven in een indische kers (ziet mooi uit en geeft wat schaduw). Ben benieuwd.

Zoekresultaten