zaterdag 7 januari 2012

Gevlochten meidoorn heg

Om de moestuin moest nog een meidoorn heg geplant worden. Om de beesten buiten de moestuin te houden zou naast de heg ook nog een gaas moeten komen. De laatste tijd hebben we echter ook vooral veel gaas verwijderd dus ik wilde eigenlijk ook geen nieuwe gaas terugzetten. Nu kwamen we een oude techniek tegen van het vlechten van meidoorn. Dat werd vroeger gebruikt om de beesten buiten of binnen een perceel te houden. Na wat gezoek op het internet kregen we genoeg informatie om het zelf te proberen.




Posted by Picasa

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,
Wat leuk dat jullie dit op deze manier de heg vlechten. Het vlechten van meidoornhagen is een eeuwenoude manier om een heg veekerend te maken. Een bekend voorbeeld daarvan is het vlechten van heggen in de uiterwaarden van de Maas bij Cuijk en Boxmeer, ook wel Maasheggen genaamd. Hier is de laatste jaren veel energie gestoken in het weer tot leven brengen van deze oude werkwijze. Ieder jaar wordt hier het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten gehouden. Dit jaar vindt het evenement plaats op 11 maart. Inmiddels is er ook een variant van het NK langs de ijssel, waar weer een andere lokale manier van vlechten is. De wijze die jullie hebben toegepast is een Vlaamse manier wat voornamelijk werd toegepast als erfafscheiding. Daarbij worden de struiken wel recht in de grond geplant en later gevlochten. Maar mogelijk werkt jullie manier ook. Ik ben benieuwd hoe jullie heg zich zal ontwikkelen. Met vriendelijke groet, Floss van Gorkum

Monique zei

ja, we zijn zelf ook wel benieuwd. We hadden de andere manier ook gezien. Maar dit leek ons ook haalbaar. Op dit moment is ie goed aangeslagen.

Zoekresultaten