Met de afsluiting van het jaar heb ik opnieuw nog eens gekeken naar ons energieverbruik. Via energiemanageronline houd ik al een tijdje wekelijks de energiestanden in onze meterkast bij. Over een jaar gezien ziet ons gebruik er zo uit. Ondanks al onze maatregelen (spaarlampen, tussen stekkerdozen, bewegingsmelders) vind ik dat we eigenlijk nog steeds best wel veel gebruiken en dat het ook nog niet echt minder wordt.
Via deze energiemanager kun je wel grofweg zien wat je verbruik is. Het biedt alleen weinig aanknopingspunten om ook echt nog meer maatregelen te bedenken. Daarom nog maar eens in de wereld van de energiemonitors gedoken. Dat is op dit moment booming business. Zonder volledig te zijn:
Wattvision
benext
Kiesmarvin
greenenergieoptions
openenergymonitor
energiemonitor (oxxio)
Sunsolutions
Wattcher
Youless
Typisch geval van bomen en bos. Wat is nu wijsheid hierin? Gelukkig heb ik een techneut in huis die het ook nog leuk vind om allerlei technische details door te nemen. En ook helpt het om voor je zelf de belangrijkste eisen op te schrijven. Voor ons waren dat:
1) laagdrempelig (dus handig in gebruik, makkelijk toegankelijk, zichtbaar in huis bij gebruik),
2) mogelijkheid tot gedetailleerd inzicht in gebruik (de enige manier om goede aanknopingspunten te krijgen)
3) zowel live als ook historisch gegevens om te kunnen analyseren
3) zowel gebruik als opwekking
Als eindconclusie is het Youless geworden. Een relatief eenvoudig goedkoop apparaatje dat de pulsen registreert en via een netwerkaansluiting naar het internet sluist. Met je computer/tablet/smartphone kun je dan het gebruik live volgen. Ook het sluipverbruik (dus het verbruik waar geen prestatie tegenover staat maar eigenlijk gewoon weglekt) is hiermee goed inzichtelijk te krijgen. Met je smartphone kun je zo je huis doorlopen, apparaten eruit trekken en gelijk zien wat het effect daarvan is.
Een belangrijke reden voor ons was de ontsluiting van deze data naar bidgely. Marcel gebruikt in zijn werk allerlei algoritmes om automatisch plannen op een hoger plan te tillen, dus hij weet een goed algoritme te waarderen. Bidgely werkt ook met algoritmes maar dan om patronen te herkennen in energieverbruik. BV patronen in tijden (als de pomp van de vloerverwarming start) en hoge maar kortdurend verbruikers (waterkoker). Dit zou aanknopingspunten moeten bieden voor verdere besparingen.
Andere argumenten zijn: eenvoudig, goedkoop, slim, gebruik makend van smartphone als scherm, open api (dus ook nog verder aan te knutselen).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten