maandag 27 oktober 2014

visita.be

Een tijdje geleden zijn we geïnterviewd door Visita. Een Eco lifestyle magazine voor de bewuste levensgenieter. Ze waren via een post van ons composttoilet op ons spoor gekomen.

Visita? Wie doet wat?
De initiatiefnemers van Visita zijn genaamd Stijn De Kock en Elke Aerts. Zijnde man en vrouw, zijnde zeer sympathiek (ahum) en zijnde behept met een eco-ijverige geest. We zijn graag creatief en brengen graag dingen 'op de markt' die naast leuk, oogverblindend en praktisch ook nog ecologisch verantwoord zijn. 

Inderdaad een erg sympathiek stel die leuke dingen aan het doen zijn.

Zie  hier het digitale magazine met het interview.

zaterdag 9 augustus 2014

Composttoilet 3

En dan nu het gebruik van het composttoilet. We hebben een bak gemaakt met zaagsel. Dit kun je gebruiken om de grote boodschap te bedekken. Kleine boodschap wordt gewoon afgevoerd de grond in. Je kun te handen wassen met een jerrycan en dat water kun je dan weer door het toilet gooien voor een naspoeling.
Het zaagsel ruik je sterker dan andere geuren.



zaterdag 26 juli 2014

Compost toilet 2







Het composttoilet hebben we in de moestuin geplaatst. Beetje centraal in de tuin, dicht bij het tuinterras en toch afgezonderd. Eerst een vloertje gemaakt met troitoirtegels en een rooster (heb je ook geen last van naast de pot pissende mensen). Daarna de wanden er om heen gezet (met gehengen aan elkaar) en de deur er in (met hartje :)).

zaterdag 12 juli 2014

Vraag plantendak

We krijgen regelmatig vragen over ons zelfbouw groen dak. Hieronder een vraag en antwoord. We zijn nog steeds aan het experimenteren hiermee.












Hoi Nieuwekampen
ik ben aan het denken over ons dak.

 het loopt ongeveer 90 cm af op 3,5 m.
 als ondergrond ben ik aan het twijfelen:
 underlayment of planken met dwarslatten onder de folie
of eventueel potdekselen, dan krijg  je misschien automatisch genoeg weerstand op de ondergrond.
 hebben jullie daar nog betere ideeën over?

Sorry dat het is blijven liggen. Je hebt misschien ondertussen zelf al voor een oplossing gekozen.
Die van dat potdekselen ken ik niet, maar dat leek me wel een heel slimme oplossing. Normaal gesproken doe je dat niet bij zo'n lage dakhelling, maar als er toch folie overheen gaat, werkt het juist goed.
Je moet wel goed uitkijken voor scherpe randen en splinters. Je kunt een of ander beschermende folie onder het rubber gooien, als het hout ruw is. Bijvoorbeeld dat textieldoek (viltachtig) dat tuinders gebruiken onder de planten. Datzelfde spul kun je ook gebruiken bovenop de rubber, als bescherming onder de vulkaankorrels.

Als de schuur verwarmd is, moet je bedacht zijn op condensvorming tegen de onderkant van het rubber, maar dat zul je wel weten. Als je zorgt voor isolatie onder het rubber, en daaronder een dampdichte folie (zoals bij ons), zou het goed moeten gaan.

Je hoeft de rubber folie niet vast te lijmen. Eventueel kun je dat aan de randen doen, maar als je meteen na het leggen van de rubber het substraat er op kunt brengen, hoef je niet bang te zijn voor wegwaaien. Wel zorgen dat er aan de rand de wind niet onder kan schieten.

Voor de randafwerking bij de dakgoot: waar de folie over de dakgoot heen hangt, kun je hem met verticale latjes vastspijkeren (of schroeven). Hier komt (als het goed is) geen regenwater, dus dan is het niet erg om door de folie heen te prikken. Tegen die verticale latjes kun je later geveldelen bevestigen.
Het rubber moet een 'bocht' maken die oversteekt buiten de geveldelen, zodat regendruppels veilig weg kunnen en niet achter de geveldelen terecht kunnen komen.
In onze tekening is gewerkt met een kraallat met een overlappende strook. Die moet je lijmen. Als je het doet zoals hierboven beschreven, hoef je helemaal niet te lijmen. Iets wat lijkt om een kraallat zou in jouw geval zorgen voor een soort mini-oversteek. Het belangrijkste is, dat druppels niet stiekem langs het rubber terug richting je houtwerk kunnen lopen.

zondag 18 mei 2014

Compost toilet 1

Een onderwerp waar we wel al langer over nagedacht hebben maar het nog nooit tot uitvoer hadden gebracht is het composttoilet. De 12ambachten in Boxtel hebben al langer een model en dat hebben we al werkend gezien op een aantal plekken.
Nu wordt er binnenkort een feestje gegeven met nogal wat bezoekers en we wilde dus eigenlijk een extra toilet installeren. Dan kun je natuurlijk zo'n toiletwagen huren. Maar we konden ook eens kijken of we iets kunnen met het idee van de compost toilet. Internet is dan een mooie bron van informatie en zo kwamen we deze oplossing tegen.
Het toilet zelf is gemaakt. Nu nog een hokje zodat je ook een beetje prive kunt zitten.




zondag 11 mei 2014

Windmolen

Onze windmolen was met de oktober storm kapot gegaan. Sinds afgelopen weekend weer gerepareerd. Dit weekend flink gedraaid. Gek dat dan dan de wind ook minder erg is..



Recylcle 2


Kruiwagenbank

maandag 28 april 2014

Recycle 1



Van twee trampolines één prieeltje... De brambozen en druif zorgt voor de aankleding.

maandag 31 maart 2014

Biobased bouwen zaterdag 5 april

Onderstaande uitnodiging. Wij zullen daar wat laten zien van leemstucen. 

Biobased bouwen, 5 april , Berghem


Heb je de advertentie gezien in Brabants Dagblad of De Omroeper? Ik kan alvast verklappen dat zaterdag 5 april een leuke dag gaat worden. Wat gaan we doen? De middag begint om 14:00 uur met een korte introductie van de bieb over hun thema Oefenen voor een andere tijd, waar ons project een voorbeeld van is. Daarna zal Bas Verboom uitleg geven over biobased isoleren en alle voordelen die dat biedt. Er is genoeg gelegenheid om vragen te stellen en het materiaal te bekijken. Rond 15:00 kunt je kiezen uit een aantal opties:
> 1) Je kunt bij Marcel en Monique informatie en instructie krijgen over leemstucen. En je mag ook zelf proberen. Dan kun je oefenen met leemstucen op de houtvezel isolatie. Wij stellen een stukje wand ter beschikking.
> 2) Ben je meer geïnteresseerd in de houtconstructie dan kun je een rondje lopen met Maurice die deze voor ons gemaakt heeft.
> 3) Wil je juist meer weten over biobased isoleren in jouw eigen situatie dan kun je al je vragen stellen aan Bas.
>
> Ik heb er erg veel zin in en hoop je zaterdag te zien. Fijn als je laat weten als je komt.
sandra@schreursendeluij.nl


Displaying image.jpeg

zaterdag 18 januari 2014

Strobouw (3)

Antwoord op onderstaande vragen vind je hier!

Een strobalen huis waait toch zo weg?
Hoe goed isoleert stro?
Zijn strobalen niet brandgevaarlijk?
Stro kan toch composteren?
Stro trekt toch muizen en ander ongedierte aan!
Van stro krijg je toch hooikoorts? 




vrijdag 10 januari 2014

Strobouw (2)

Bouwen met strobalen komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika (Nebraska). Grofweg heb je twee mogelijkheden.
1) met zelfdragende wanden 'de nebraska-style'
2) met houten constructie en strobalen als isolerende wanden.

In beide gevallen worden strobalen gestapeld. De strobalen worden met behulp van houten of bamboe pennen in verband gebracht.
In Nederland wordt meestal gekozen voor de houten constructie met niet dragende strobalen wanden. Dat heeft o.a. te maken met ons klimaat. Het is namelijk gewenst om een dak te hebben waaronder je de strobalen muur kunt bouwen. Dan is het dus handig om een skelet te hebben dat het dak draagt. Verder wordt er in Nederland vaak met 2 of meer bouwlagen gebouwd. Ook dan is het makkelijker om met een skelet te werken.

Waarom nu eigenlijk strobalen bouw
Stro is een agrarisch restproduct. Uren konden wij in de vakanties doorbrengen op de strozolder. Hutten, geheime kamers, je kon er van alles mee doen. Mooi spul. Het verbouwen en oogsten van stro kost veel minder energie dan menig ander bouwmateriaal. Zelfs in vergelijking met hout, heeft stro een korte groei duur. Stro is een natuurlijk materiaal, biologisch afbreekgbaar, isoleert goed en is in droge vorm zeer lang bruikbaar. Door de afmetingen van van de strobalen worden muren dikker dan gebruikelijk maar hebben dan ook een veel hogere isolatiewaarde. Een goed gebouwd strobalenhuis kan met zeer weinig energie verwarmd worden en kan in de zoemer koel en in de winter warm zijn. Het stro wordt meestal afgewerkt met leem of kalk.

zondag 5 januari 2014

Strobouw (1)

Omdat we een van onze schuren willen renoveren, zijn we ons gaan verdiepen in strobouw. We zijn al een tijd lid van Strobouw Nederland, als toegangsdeur tot alle kennis op dit gebied, maar tot nu toe hadden we daar nog geen gebruik van gemaakt.
Het beste kun je leren van mensen die het in de praktijk ondervonden hebben, dus onze belangrijkste informatiebron zijn Pjotr en Audrey uit Veghel. Zij hebben hun eigen huis van stro gebouwd, en daarnaast een aantal kleinere projecten uitgevoerd en begeleid.
Ons uitgangspunt was om met een minimale ecologische voetafdruk, maar ook met een minimale financiële voetafdruk onze verbouwing te realiseren. De combinatie van deze twee is een extra uitdaging, want ecologisch betekent vaak dat het een stuk duurder is dan regulier.

We hebben ook een boekje aangeschaft.  Bouwen met stro, Michel Post. Hierin staan diverse projecten uit Nederland waar met stro is gebouwd. "Er zijn ongeveer 20 verschillende bouwmethoden bekend waarmee een huis van stro gebouwd kan worden.". Wij zullen verslag toen naar onze zoektocht voor welke methode voor ons het beste gaat werken.


Zoekresultaten