zaterdag 18 januari 2014

Strobouw (3)

Antwoord op onderstaande vragen vind je hier!

Een strobalen huis waait toch zo weg?
Hoe goed isoleert stro?
Zijn strobalen niet brandgevaarlijk?
Stro kan toch composteren?
Stro trekt toch muizen en ander ongedierte aan!
Van stro krijg je toch hooikoorts? 




vrijdag 10 januari 2014

Strobouw (2)

Bouwen met strobalen komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika (Nebraska). Grofweg heb je twee mogelijkheden.
1) met zelfdragende wanden 'de nebraska-style'
2) met houten constructie en strobalen als isolerende wanden.

In beide gevallen worden strobalen gestapeld. De strobalen worden met behulp van houten of bamboe pennen in verband gebracht.
In Nederland wordt meestal gekozen voor de houten constructie met niet dragende strobalen wanden. Dat heeft o.a. te maken met ons klimaat. Het is namelijk gewenst om een dak te hebben waaronder je de strobalen muur kunt bouwen. Dan is het dus handig om een skelet te hebben dat het dak draagt. Verder wordt er in Nederland vaak met 2 of meer bouwlagen gebouwd. Ook dan is het makkelijker om met een skelet te werken.

Waarom nu eigenlijk strobalen bouw
Stro is een agrarisch restproduct. Uren konden wij in de vakanties doorbrengen op de strozolder. Hutten, geheime kamers, je kon er van alles mee doen. Mooi spul. Het verbouwen en oogsten van stro kost veel minder energie dan menig ander bouwmateriaal. Zelfs in vergelijking met hout, heeft stro een korte groei duur. Stro is een natuurlijk materiaal, biologisch afbreekgbaar, isoleert goed en is in droge vorm zeer lang bruikbaar. Door de afmetingen van van de strobalen worden muren dikker dan gebruikelijk maar hebben dan ook een veel hogere isolatiewaarde. Een goed gebouwd strobalenhuis kan met zeer weinig energie verwarmd worden en kan in de zoemer koel en in de winter warm zijn. Het stro wordt meestal afgewerkt met leem of kalk.

zondag 5 januari 2014

Strobouw (1)

Omdat we een van onze schuren willen renoveren, zijn we ons gaan verdiepen in strobouw. We zijn al een tijd lid van Strobouw Nederland, als toegangsdeur tot alle kennis op dit gebied, maar tot nu toe hadden we daar nog geen gebruik van gemaakt.
Het beste kun je leren van mensen die het in de praktijk ondervonden hebben, dus onze belangrijkste informatiebron zijn Pjotr en Audrey uit Veghel. Zij hebben hun eigen huis van stro gebouwd, en daarnaast een aantal kleinere projecten uitgevoerd en begeleid.
Ons uitgangspunt was om met een minimale ecologische voetafdruk, maar ook met een minimale financiƫle voetafdruk onze verbouwing te realiseren. De combinatie van deze twee is een extra uitdaging, want ecologisch betekent vaak dat het een stuk duurder is dan regulier.

We hebben ook een boekje aangeschaft.  Bouwen met stro, Michel Post. Hierin staan diverse projecten uit Nederland waar met stro is gebouwd. "Er zijn ongeveer 20 verschillende bouwmethoden bekend waarmee een huis van stro gebouwd kan worden.". Wij zullen verslag toen naar onze zoektocht voor welke methode voor ons het beste gaat werken.


Zoekresultaten