zaterdag 15 september 2018

Gezond bouwen

Als echte GGD'er weet ik natuurlijk van alles over gezondheid. Meestal gaat het over gezond eten, -slapen en gezond leven. Of over gezondheidsbescherming  zoals vaccinaties, infectieziekte verspreiding. Een minder bekend tak van de GGD is ook gezonde woonomgeving. Daarbij moet je denken aan lucht en water kwaliteit maar ook aan een gezond binnenklimaat.
We brengen gemiddeld 85 a 90% van onze tijd binnenshuis door, waarvan ongeveer 70% in ons eigen huis. Er is in nederland een vereniging die zich al heel lang bezig houd met Biologische gezond bouwen en deze mensen hebben veel betekent in de zoektocht naar gezond bouwen. Uiteindelijk gaat dit om prettig wonen, welzijn van mensen, en fijn klimaat. Dat zou het uiteindelijk effect moeten zijn.

5 thema's zijn hierbij belangrijk en stro (en leem) voldoen hier al voor belangrijke mate aan.

Akoestiek. NBij geluidsisolatie gaat het om twee zaken: luchtgeluid isolatie en contact geluid isoloatie.
Luchtgeluid is het geluid dat zicht door golven in de lucht voortplant. De negatieve effecten zijn nagalm, weerkaatsing, hol geluid en dat is erg vermoeiend. Continu ben je bezig om geluiden uit te filteren en dat kost energie. Bij contactgeluid is een vast materiaal rechtstreeks verantwoordelijk voor het voortplanten van geluid.
Massa kan zorgen voor demping. De akoestische eigenschappen van stro zijn goed (Rw 55 dBA). Het dempt geluid en is een goede geluidisolator.


Vocht. Het is in de reguliere bouw is steeds gewoner geworden om alle kieren en gaten dicht te stoppen met folies, en purschuim (in sommige gevallen kunnen ramen zelfs niet meer open). Hierdoor wordt energielekken voorkomen. Echter in een huis leven mensen en wordt er gekookt dat levert dus altijd een vochttoename op. Als alles dicht is heb je een technische ventilatiesysteem nodig om vocht weer af te voeren. Met alle schimmelvorming in buizen als gevolg.
Met damp open bouwen zorg je er voor dat vochtige damp naar buiten kan.
Zo is strobouw wind dicht maar damp open. Dus de wind kan niet door de kieren heen maar het vocht kan wel naar buiten. In combinatie met leem kun je zo een vochtigheidsklimaat halen van 50%.
Een goede vochtigheidsgraad is tussen 40 en 60%
Te lage vochtigheid kun je last krijgen van je luchtwegen, huidproblemen, droge ogen, gebarsten lippen. En ook je houten meubels barsten eerder
Te hoge vochtigheid levert schimmelproblemen op. Het geeft een benauwd gevoel.
Een goede vochtigheidsgraad ligt tussen 40 en 60%

Ventilatie. Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. Vuile lucht (fijnstof, geuren, kachelrook, uitademing) moet het huis uit en schone lucht moet worden aangevoerd. Vervuilde lucht in huis versterk allergieƫn, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Je hebt continue aanvoer van frisse lucht nodig en je moet af en toe nog extra luchten bij bv koken en douchen. Damp open bouwen en natuurlijke ventilatie (en dat kan makkelijk met strobouw) is dan een prima oplossing.

Licht. Daglicht is niet specifiek voor strobouw. In Nederland zijn er eisen voor daglicht toetreding omdat belangrijk is voor je bioritme en voor je concentratievermogen.

Kleur heeft allerlei doelen (signaalfunctie) is bepalend voor sfeer en wordt ook sterke gekoppeld aan emoties. Natuurlijke materialen zijn vaak rustige kleuren en creĆ«ren hiermee ook rustige omgevingen.


Geen opmerkingen:

Zoekresultaten