dinsdag 19 mei 2009

B-watersysteem

De wc doorspoelen met kostbaar drinkwater is niet slim.
Als je dan op zoek gaat naar alternatieven, blijken veel mensen - vooral veeboeren - al lang overgeschakeld te zijn naar een eigen grondwatersysteem. Zo vreemd is het dus niet.
Zeker met een dorstige veestapel verdient zo'n systeem zichzelf snel terug, en het is dan een kleine moeite ook je huis aan te sluiten. De vertegenwoordiger die ik op bezoek heb gehad, had zelfs alles op grondwater: wc, was, afwas, maar ook douche (ook heet water). Bijkomend voordeel voor hem was, dat in zijn gemeente de rioolheffing gekoppeld is aan het geregistreerde waterverbruik. Die was dus ook bijna 0.
Maar voordat je grondwater door je huis kunt laten stromen, moet het ijzer en mangaan (en wat dies meer zij) er uit gehaald worden. Dit gebeurt door een ionenwisselaar. Eigenlijk hetzelfde als je afwasmachine: je gooit een bak vol met zout, en het ijzer (en ook kalk trouwens) wordt 'ingeruild' voor zout. Dit zout komt niet in het drinkwater terecht.
Het ijzer hoopt zich op, en moet elke nacht geloosd worden op het riool. Deze spoelcyclus duurt ruim een uur. Daarbij komt ook zout in het riool. Per saldo gaat er elke maand een zak zout van 25 kg doorheen, die dus in zijn geheel in het riool terechtkomt (andere leveranciers spreken van 8 kg per 20 m3, wat ongeveer het maandelijkse verbruik is).

Een flinke milieubelasting dus, en daarnaast een flinke kostenpost (ca. 2500 euro en 7 euro per maand aan zout).

Gelukkig zijn er milieuvriendelijkere alternatieven. Bijvoorbeeld de ouderwetse regenput, maar dan in een modern jasje. In plaats van een emmer een elektrische pomp, en een biologisch filter om het regenwater te zuiveren voordat het in de put stroomt.

Nou is het toevallig zo, dat er nog een oude put vlakbij ons huis zit. Of hij geschikt is, moet nog blijken, maar het zou wel mooi zijn.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten