woensdag 27 mei 2009

Ecologisch lood gieten


Lood is in de ecologische bouwwereld een van de taboes (zoals bijvoorbeeld ook meranti, merbau, pur) dus ecologisch met lood werken kan niet. Je kunt wel ecologisch loodgietertje spelen.
Op het plaatje zie je mijn constructie voor de wasmachine: links de warmwaterleiding, rechts de b-water-leiding (grondwater) met daartussen een thermostatische mengkraan en twee terugslagkleppen.
Een wasmachine die zelf kan regelen wanneer hij warm en koud water moet vullen, is natuurlijk het beste, maar dit is een aardige tussenoplossing. Het nadeel is, dat hij met warm water spoelt, tenzij je handmatig na de eerste vulling de thermostaatkraan terugdraait.

Al loodgietende vroeg ik mij af, wat nou milieutechnisch het beste is. Je kunt tegenwoordig enerzijds kiezen voor koperen leiding met gesoldeerde koppelingen of geschroefde koppelingen. (Solderen is een stuk goedkoper, maar vergt wat handigheid.) Anderzijds heb je tegenwoordig kunstof-aluminium-buis met perskoppelingen (PE-Al-PE). Kunststof met metaal mengen maakt hergebruik moeilijker, dus dat is een nadeel.
Koper heeft als nadeel dat de winning milieubelastend is, en dat er op de lange duur koper uitspoelt en in het oppervlaktewater terechtkomt. Er zijn mensen die er aan gerekend hebben, en die komen tot de conclusie dat het lood om oud ijzer is. :D
Kunnen we weer rustig slapen.
Wat het economische aspect betreft: PE-Al-PE is per meter het goedkoopst, maar de koppelingen zijn een stuk duurder. Zijn ook niet te hergebruiken, want je perst ze met een speciale tang op de buis.
Al met al is mijn keuze voor koper en soldeerkoppelingen nog niet zo gek. Solderen is nog geen lood gieten, maar het geeft wel dat authentieke ambachtsgevoel.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten