woensdag 26 maart 2008

Isovlas

De vergunning laat nog even op zich wachten. Daarom gaan we waarschijnlijk gewoon al vast met de schuur beginnen. Kunnen we ook gelijk een beetje oefenen.

Vandaag gesproken met de fabrikant van Isovlas. Deze maken van vlas (een reststof vanuit de linnenindustrie) isolatiemateriaal. Vlas is de sterkste en lichtste natuurlijk vezel die er is.

De voordelen van Isovlas bouwisolatie, SoundFelt, Geovlas Soundcontrol en vlasvilt zijn legio. Doordat het natuurproducten zijn, veroorzaken ze geen huidirritatie. Ze zijn bovendien prettig en goed verwerkbaar en isoleren ze ook geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen. De vochtregulerende werking van Isovlas bouwisolatie zorgt voor een warmtebuffer waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat, zonder dat de warmtegeleidingcoëfficiënt hierdoor wordt aangetast. Ook schimmels zullen niet op het product voorkomen, omdat het hygroscopisch is waardoor het vocht afstoot en schimmels geen voedingsbodem hebben. Tevens hebben de producten een positieve CO2 balans en worden met een minimale hoeveelheid energie geproduceerd. Ook in de afvalfase zal het product geen negatieve invloed op het milieu hebben omdat het zeer eenvoudig gerecycled kan worden. (www.isovlas.nl)

Voor een groen dak hebben we nodig:
1) Multiplexbinnenkant
2) dampdichte folie.. dampremmer
3) Isovlas
4) OSB van 12 mm. Dit is plaatmateriaal van geperst afvalhout
Op deze plaat kan dan de vijverfolie en de grond met plantjes komen.

Om het damp-open karakter van Isovlas-platen te behouden, moet je iets anders te werk gaan (van binnen naar buiten):
1) Multiplex tegen de opstaande ribben
2) Isovlas tussen de ribben
3) Dampopen folie
4) Luchtlaag van ca. 3 cm dmv latten op de ribben
5) OSB op deze latten
6) Luchtinlaat onder, luchtuitlaat in de nok

Breedte van de platen is 122 cm.

Voor een groendak, heb je de osb plaat nodig. Met deze laag (osb) wordt het dak beloopbaar (dat is erg leuk voor de kids om er Baantjer op te kunnen spelen). Nadeel is wel dat de vochtdoorlatenheid van dit product te niet wordt gedaan. Qua binnenklimaat leveren we hier dus iets op in.
Qua binnenkant zijn er verschillende keuze voor een afwerkingslaag. Je kunt kiezen voor fermacel (gipsplaat die je kunt afstucen), spaanplaat of multiplex. Waarschijnlijk wordt het blanke multiplex.

Die platen werken vanaf een hellingshoek van 15 graden. Ramen kunnen van te voren er in gezaagd worden, maar kunnen ook terplekke erin gezaagd worden. Deze ramen moeten dus wel open kunnen om zo de vochthuishouding te kunnen reguleren.
Isovlas is de fabriek en ze mogen niet aan particulieren leveren. We moeten dus een tussenhandelaar zoeken. Die tussenhandelaren willen echter ook geld zien. Daarom hebben we afgesproken dat wij de prijsafspraken samen maken, zodat daar in ieder geval geen ruis tussen kan zitten.

De breedte van de platen zijn 1.22. De lengte wordt op maat gemaakt, die moet je dus precies doorgeven. Ook de afschuining willen ze precies weten.

De kosten: afhankelijk van de isolatiewaarde lopen de koste op.
Bij een isolatiewaarde van 3,5 zijn de kosten 47 +10 (voor de harde plaat). 57 euro per m2
isolatiewaarde van 4.0-53+10=63m2
isolatiewaarde van 5.0-57+10=67 m2
Als je kiest voor een groen dak en je wilt toch de hoogste isolatiewaarde hebben dan is het voldoende om te kiezen voor een isolatiewaarde van 3,5. De laag zand met plantjes van het groendak leveren dan de resterende 1,5 om toch uit te komen op een waarde van 5.

Voor 260 m2 (grootste isolatiewaarde) kom je dan op een bedrag uit van 14.820. Als we daar 15% korting vanaf halen, zitten we op: 12.597.
In een keer bestellen en laten leveren is het meest gunstig omdat ze voor 60m2 (dat is het dak van het huis) niet gratis komen rijden. Voor de 200 M2 wel.
Verder staat er een tabelletje op de site over de overspanning. Als je de osb plaat toevoegt, mag je de overspanning met 2/3 vergroten. Als je dan vervolgens daar weer een groen dak op legt moet je dat weer iets verlagen. De norm die in het tabelletje staat, is daarom voor ons goed.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten