dinsdag 30 juni 2009

Afval

Tot nu toe hebben we ons vooral geconcentreerd op het bouwen, wat vooral betekent dat je spullen je erf op sjouwt. Toch moet je ook wel eens wat weggooien.
Ik kwam laatst berichtjes tegen over autarkisch wonen (of leven). Dat is ook ongeveer wat wij nastreven: je probeert onafhankelijk van de nutsvoorzieningen te worden. In ons geval betekent dat, dat we proberen evenveel elektriciteit op te wekken als we verbruiken, dat we op hout stoken en op die manier nauwelijks gas verbruiken (koken doen we wel nog op gas), dat we (een deel van) ons afvalwater zuiveren en hergebruiken en dat we eventueel, ooit loskoppelen van het rioolstelsel.
Maar over afval hadden we nog niet zoveel nagedacht dus.
Gelukkig hoef ik daarvoor niet ver op pad, of het internet op te gaan: de hele buurt, of eigenlijk het hele buitengebied van onze gemeente en de omliggende gemeentes houdt zich bezig met de autarkische levenswijze op het gebied van afvalverwerking. Er verlaat maar heel weinig afval het erf, en wat er in de container belandt, heeft al een uitgebreide voorverwerking ondergaan.
Elke week kun je de rooksignalen zien wuiven die samengaan met dit ambachtelijke werk.

Mijn vermoeden is, dat met de invoering van de Diftar het zelf opstoken van afval niet alleen nostalgische waarde, maar ook een economische waarde kreeg. Oftewel: het was niet alleen leuk om te doen, je bespaarde er ook nog geld mee.

Wat in dit kader ook wel grappig is: er zijn plannen om een earthship te bouwen in de oceaan, of eigenlijk meer een eiland gemaakt van afval. Hergebruik op grote schaal dus. Zoals wij vroeger wel vlotten bouwden van oude zuurtonnen, zo kun je dit ook voor een heel eiland doen. Er schijnt genoeg plastic verzameld te zijn om een complete stad op te vestigen. Meer informatie en foto's.
Helemaal onderaan staat nog een link naar Plastic Soep. Wat je je daar nou weer bij moet voorstellen???

Update 9-9-2009: Er is nader onderzoek gedaan naar de samenstelling van de 'soep'

maandag 29 juni 2009

Structuur visie nieuwekampen

Volgens de nieuwe structuurvisie van de gemeente Maasdonk wordt de nieuwekampen een van de bebouwingsconcentraten. Dat betekent dat hier meer functieveranderingen worden toegestaan en dat de bestemming meer mogelijkheden biedt dan op alleen agrarische of alleen woonbestemmingen.
Verdere uitwerking komt nog. Ambtelijk is ook meegenomen dat onze windmolen hoger kan komen te staan. Pas in de oktober (verdere uitwerking) zullen we zien of dat ook daadwerkelijk wat oplevert.

Gevelbekleding

Gevelbekleding is zo goed als klaar. De steigers zijn weggehaald en zie je het aanzicht pas goed. Ziet er goed uit, toch?












we moesten nog een klein stukje.. Hele avond getimmerd en toen wilde Marcel het isolatiemateriaal nog even goed trekken. Hij voelde wat zacht en warm en wat bleek, zit daar een heel vogelnest. Nu maar even besloten dat we wachten totdat ze zijn uitgevlogen.

Posted by Picasa

zaterdag 27 juni 2009

Plantendak


En ondertussen groeit mijn plantendak (aan een kant) fantastisch. Het inzaaien aan de andere kant is mislukt. Te lange periode te droog om goed tot ontwikkeling te komen is mijn analyse.
Posted by Picasa

zaterdag 13 juni 2009

pur of compriband

In een huis (iig het onze) zitten kieren. Met name langs en boven de ramen maar ook sommige aansluitingen van muren met het dak, of daar waar er leidingen door de muur gaan. De grote gaten hebben we gewoon dichtgestopt met de hennepvezelisolatie. Dat spul is goed scheurbaar en dan kun je er mooie gaten mee opvullen.
Vanuit milieuoogpunt is het dichten van kieren al een goede actie. Het bespaart energie. Ook moet je goed ventileren en dat bespaart je uiteindelijk ook energie. Lijkt wat tegenstrijdig maar dat komt door het volgende: het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan opwarmen droge lucht. Goede ventilatie zorgt voor minder vochtige lucht in huis. Een beperkt aantal kieren kunnen zorgen voor wat ventilatie maar in ons geval waren het nog teveel kieren.

Voor de kleinere kieren is de geijkte oplossing pur. Een aannemer heeft standaard een doos spuitbussen achter in de bus staan. Probleem van deze pur is dat deze zich hecht aan de ondergrond en daardoor hergebruik van materialen moeilijker maken. Compriband in de kieren stoppen is dus een goed alternatief.
Posted by Picasa

zondag 7 juni 2009

Bouw-biologie


We zijn naar een lezing geweest over bouwbiologie. In Duitsland een begrip. Je kunt er lid van worden, advies van vragen, er worden rapporten over geschreven. In Nederland vrij onbekend. Bouwbiologie hecht veel waarde aan een gezond binnenklimaat. Het uitgangspunt is dat het welbevinden en de gezondheid van de mens in ieder geval niet door zijn huis nadelig mogen worden beïnvloed. Dat geldt voor de aanwezige electro-magnetische straling, radioactiviteit, chemische stoffen, luchtkwaliteit, geluid en voor micro-organisme als schimmels en allergenen. Het streven is om uiteindelijk een klimaat te creëren dat een plek in de vrije en open natuur het meest benadert.
Bij electro-magnetische golven gaat het om bv hoogspanningsmasten (koeien die minder melk geven), maar ook gsm-masten, antennes. In huis heb je het over aparaten als de wekkerradio, draadloze telefoon, mobieltje, magnetron, wii. Je kunt een aantal dingen doen om de invloed te beperken: uitzetten bij niet gebruik, aarden, afschermen. Bij chemische stoffen heb je het over plastic, kunstoffen en verf. Het alternatief daartegenover zijn de natuurlijke materialen: hout, hennep, wol, vlas, leem, stro, natuurlijke verven. Tegen de schimmels en allergenen en vóór een goede luchtkwaliteit helpen dingen als centraal stofzuigersysteem, stralingswarmte (wandverwarming), natuurlijke ventilatie, leem (reguleert vocht) en schoonmaak.

Er is een lijst met 25 punten waar een huis aan zou moeten voldoen.

De spaarlamp die nu zo gepromoot wordt, is geen goed bouw-biologisch alternatief. Het bespaart weliswaar energie, maar de materialen die gebruikt worden, zijn erg slecht. Ondere andere kwik en fluoriserende stoffen. Ook kost het behoorlijk veel energie om zo'n lamp te maken en is de afvalverwerking van deze lampen nog een probleem. Daarboven komt ook nog eens dat het lichtspectrum erg mager is (uit minder kleuren opgebouwd) waardoor het kil, ongezellig en niet natuurlijk is. Er is een alternatief: de eco-lamp

Met dit huis zijn we een heel eind op weg maar ik heb al gemerkt dat we nog meer kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld vandaag eens wat onderzoek gedaan naar natuurlijke verven.

woensdag 3 juni 2009

Epdm kraallatten

En de kraallatten met epdm zijn gemaakt..
Posted by Picasa

Glas

En de glaszetter kwam langs...


Posted by Picasa

Potdekselen

(Zie ook onze "handleiding potdekselen")
Gisteren begonnen met potdekselen. We hebben een week (vrij) uitgetrokken om het hele huis in de lariks potdekseldelen te krijgen. Je moet even weten waar je op moet letten: 4 mm ruimte laten tussen kozijn en plank. Binnenhoek en buitenhoek, alles afstrepen.
Van de aannemer hebben we een opstelling in bruikleen met een zaagmachine met een verlengde werkbank. Daar kun je een plank opleggen, afmeten, met een blokje de maat vast zetten en dan een hele serie zagen...
Het is leuk werk; gelijk resultaat.


Posted by Picasa

Zoekresultaten