zondag 16 oktober 2011

Elektrisch licht

Via de VIBA waren we al het een en ander te weten gekomen over kunstlicht. Zij hebben er zelfs een heel manifest over geschreven.
Er zijn twee belangrijke nadelen van spaarlampen in vergelijking met gloeilampen en daglicht: het spectrum en de frequentie. Het beperkte spectrum maakt het ongezond. Met name ontbreekt vaak het UV-deel, wat via de huid zorgt voor vitamine D. Het knipperen van de lampen met 50 Hz is voor sommige waarneembaar, en veroorzaakt dan klachten als hoofdpijn.
Nou heb ik zelf ook wat gezocht, en zodoende kwam ik True-Light tegen. Dit soort licht benadert heel dicht het natuurlijke daglicht, en wordt daarom als gezonder beschouwd dan andere spaarlampen. Het wordt ook gebruikt als lichttherapie voor mensen met bijvoorbeeld winterdepressie.
In de kantooromgeving wordt TL steeds meer vervangen door T5, maar in de woningbouw is dit nog niet echt doorgedrongen. T5 is nóg zuiniger dan TL en heeft bovendien een veel hogere knipperfrequentie (44.000 Hz), wat voor mensen niet waarneembaar is.
T5 True LightT5 True Light
DaglichtDaglicht
TL warm white TL warm white
Hier een rijtje foto's om het verschil tussen 3 soorten licht te laten zien.
We hebben voor koofverlichting gekozen voor de Lumis mini armaturen van First Light. Deze zijn er ook in dimbare uitvoering, wat weer goed te combineren is met ons Eltako-schakelsysteem. Ideaal voor onze thuisbioscoop.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten