vrijdag 10 januari 2014

Strobouw (2)

Bouwen met strobalen komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika (Nebraska). Grofweg heb je twee mogelijkheden.
1) met zelfdragende wanden 'de nebraska-style'
2) met houten constructie en strobalen als isolerende wanden.

In beide gevallen worden strobalen gestapeld. De strobalen worden met behulp van houten of bamboe pennen in verband gebracht.
In Nederland wordt meestal gekozen voor de houten constructie met niet dragende strobalen wanden. Dat heeft o.a. te maken met ons klimaat. Het is namelijk gewenst om een dak te hebben waaronder je de strobalen muur kunt bouwen. Dan is het dus handig om een skelet te hebben dat het dak draagt. Verder wordt er in Nederland vaak met 2 of meer bouwlagen gebouwd. Ook dan is het makkelijker om met een skelet te werken.

Waarom nu eigenlijk strobalen bouw
Stro is een agrarisch restproduct. Uren konden wij in de vakanties doorbrengen op de strozolder. Hutten, geheime kamers, je kon er van alles mee doen. Mooi spul. Het verbouwen en oogsten van stro kost veel minder energie dan menig ander bouwmateriaal. Zelfs in vergelijking met hout, heeft stro een korte groei duur. Stro is een natuurlijk materiaal, biologisch afbreekgbaar, isoleert goed en is in droge vorm zeer lang bruikbaar. Door de afmetingen van van de strobalen worden muren dikker dan gebruikelijk maar hebben dan ook een veel hogere isolatiewaarde. Een goed gebouwd strobalenhuis kan met zeer weinig energie verwarmd worden en kan in de zoemer koel en in de winter warm zijn. Het stro wordt meestal afgewerkt met leem of kalk.

1 opmerking:

Spaarmoeder! zei

Erg interessant. We willen "ooit"ook zelf een huis bouwen met dit systeem. Hoe meer je er over leest hoe enthousiaster je wordt.

Zoekresultaten