zondag 11 oktober 2009

Leemstuc

Ons actorium is één groot experiment. Het samenstellen van een plantendak, wandverwarming in de muur inbouwen en natuurlijk het leemstucen. Ik heb al eerder verteld waarom we gekozen hebben voor leemstuc. Ik heb nog niet eerder verteld over hoe dat nu zo'n beetje werkt. We krijgen veel informatie van Thomas. Hij heeft rondom leemstuc zo'n beetje alles wel eens gedaan. Zelf werkt hij met de Tierrafino producten maar heeft gewoon heel veel kennis van leem en leemstuc. Wij hadden hier natuurlijk ook de makkelijke weg kunnen kiezen en gewoon zakken tierrafino kunnen bestellen. Maar wij zoeken in onze bouw ook de echte oorsprong van dingen en willen ook gewoon geld besparen. We hebben dus een grondverzetbedrijf gebeld en gevraagd of hij leem had. Deze heeft hij bij ons op de stoep neergelegd. Dit is bruine leem (uit de maasarm bij Ravenstein). Deze leem schep je vervolgens in een speciekuip (een extra grote) en zet je onder water. Een nacht laten staan en daar meng je vervolgens zand bij. Dat was even uitpuzzelen want elke leem heeft al zijn eigen samenstelling. De verhouding leem en zand hebben we nu gezet op 1 op 1,5. Dan is 'ie stevig genoeg maar cracqeleert hij niet bij het opdrogen.
Ondergrond
De ondergrond mag steen zijn of gipsplaten. Een houten ondergrond werkt teveel, waardoor je scheuren krijgt, of de leemlaag loslaat. Deze zou je eerst moeten voorbehandelen of met rietmatten moeten bedekken (gaan we in het huis - hout-skelet-bouw - dan ook doen). Ook metaal of plastic werkt niet goed als ondergrond.
De eerste laag leem is de vertinlaag. Dat is eigenlijk de laag om een goede hechting te creëren. Dan een raaplaag om de ondergrond uit te vlakken en dus hobbels, naden e.d. weg te werken (evt. met jute). Als laatste laag de finish laag.
Voor de finish laag heb ik chamotteklei ingekocht in wit en geel. Die klei die we vroeger ook gebruikten bij de handvaardigheidslessen op school. Ook hier geldt: een nacht in de week zetten en daarna het zand erbij in de verhouding 1 op 1. Ik heb een kuip gemaakt met zandkleur (wit en geel) en een kuip wit (wit met wit speelzand). Daarnaast nog een kuip met bruine leem met geel. Per kuip een emmer stro erbij voor het effect. Deze dan in twee zeer dunne lagen er op smeren, inwassen met een natte spons en uitwassen met een drogere spons. Als laatste nog met de handveger erover.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten