woensdag 7 oktober 2009

Zuinig douchen


In de webwinkels met energiebesparende producten kom je een handje vol sanitair-spullen tegen, onder andere een douchewaterwarmteterugwininstallatie, ook wel douchewater-wtw genoemd.
Het idee erachter is, dat je het warme water dat op weg is naar het riool gebruikt om het koude water voor te verwarmen. In je douchecabine zit een mengkraan, die koud en warm water mengt, en hoe warmer het koude water is, hoe minder warm water bijgemengd hoeft te worden.
Loodgieters schieten bij dit product meteen in de stress, want door de kreet "koud water opwarmen" zien zij het legionella-gevaar opdoemen. Gelukkig waakt op dit gebied de KIWA over ons, en is de constructie van die wtw-s zodanig dat legionella geen kans krijgt.
Financieel is het nog net interessant om zo'n ding te installeren. Omdat de constructie best ingewikkeld is, en er veel koper aan te pas komt (een buis van rond 50 mm, 2 meter lang), kost een wtw rond de 500 euro.
Een snelle berekening leert mij dat je ongeveer 5 cent per douchebeurt bespaart, dat is met 1000 douchebeurten dus 50 euro per jaar. En dan douchen wij nog zuinig.
Met de regendouches, die tegenwoordig erg populair schijnen te zijn, bespaar je nog veel meer.
Ik heb hier ook even onderzoek naar gedaan, maar ik kan maar moeilijk specificaties vinden van hoeveel water een regendouche doorlaat. Dat is dan wel weer typisch, en tekenend voor het belang dat producent en consument hechten aan energieverbruik...
Om een idee te geven: een waterbesparende douchekop laat 6 tot 8 liter water per minuut door. Na lang zoeken vond ik dat de Hans Grohe Raindance 14 + 17 (hoofd- en handdouche) l/min verbruikt. Dat is dus 4 keer zoveel.
Dat betekent dan ook dat je een douchewater wtw in 2,5 jaar hebt terugverdiend, in plaats van 10 jaar.
Webwinkels voor de douchewater-wtw:
Dutch Solar Systems
Hei-Tech
Technea

Nog wat technische achtergrond voor de volhouders.
De KIWA schrijft voor dat vuil en schoon water door een dubbele wand gescheiden moeten worden. Als er een gaatje komt in één van de wanden, dan lekt dat naar buiten, en dan weet je dat er iets mis is. Er komt dan nog steeds geen vuil water bij het schone water.
Als je die dubbelwandige buis even als één buis beschouwt, dan heb je daaromheen een iets grotere buis. Tussen die twee buizen stroomt het koude water, binnenin stroomt het vuile, warme water.
DSS heeft gekozen om die buitenste buis van PVC te maken, om zo kosten en materiaal (koper, duur en milieubelastend) te besparen. De andere systemen werken met een koperen buitenbuis.
Om legionella-risico te beperken, mag er maximaal 1 liter koud water in het systeem zitten. Ook mag je aan de buitenkant geen isolatie aanbrengen, want het koude water moet na afloop van het douchen zo snel mogelijk weer kunnen afkoelen.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten