woensdag 12 mei 2010

Hoe heet ons huis?

In de Volkskrant van vandaag stond een oproep aan lezers met een huis dat een naam heeft.
De gewoonte is een beetje in onbruik geraakt, dus er mag wel een keer wat aandacht voor zijn.
Toevallig hebben we vandaag ook ontdekt dat er in Veghel een huis met de naam het Vliender wordt gebouwd. Er zijn dus nog steeds wel mensen die er over nadenken. Wij hebben inmiddels al zoveel tijd aan ons huis besteed, er zoveel over nagedacht, er zoveel over verteld dat wij vinden dat ons huis ook een naam mag. Vandaar dus de oproep aan alle lezers van onze blog:
Hoe moet ons huis heten?


Hieronder het artikeltje..

Hoe heet jouw huis?

Wie doet het nog, zijn huis een naam geven? Is de naamgeving van de woning een historisch fenomeen, van vóór de tijd dat straten namen kregen en huizen nummers? Zodat het huis gemakkelijker kon worden gevonden en er ook juridisch geen misverstanden konden ontstaan om welk huis het ging?

Of bestaat de naamgeving nog als ultieme daad van toeëigening van onroerend goed, na het tekenen van de eigendomsoverdracht van de notaris? Maar dan vooral emotioneel in plaats van juridisch. Worden de kinderen vernoemd, of is het Huize Nooitgedacht? Bestaat Huize Dijkzicht ook in de vinexwijk? Of is dit oude gebruik alleen nog wat voor studentenhuizen, waarbij de bewoners zich inspannen om gevatte namen te bedenken als In Den Braeckenden Teckel?


Geen opmerkingen:

Zoekresultaten