zondag 20 maart 2011

Pompschakeling wandverwarming-houtkachel

Onze wandverwarming bestaat uit 8 circuits, 4 boven, 4 beneden. Het warme water hiervoor wordt aangevoerd vanuit het actorium (zie eerdere berichten hierover).
Elke ruimte - met haar eigen circuit - heeft haar eigen thermostaat, waarmee de bijbehorende kraan wordt open- of dichtgezet.
Wat ik wilde bereiken, is dat de pomp stopt als alle circuits dicht staan. De pomp zou anders stuk kunnen lopen.
Om het uit te leggen, en om het zelf later ook nog te snappen, heb ik alles in een aantal foto's vastgelegd.

Om te beginnen de ketel. Deze heeft zijn eigen besturing, met zijn eigen ruimte-thermostaat, los van de wandverwarmingthermostaten. Als de ketel wil gaan verwarmen, zet hij spanning op de draad naar de pomp.

In plaats van dat deze spanning rechtstreeks naar de pomp gaat, laat ik hem een omweg maken langs de PL (Pump Logic).
Deze PL heeft namelijk een relais, dat gesloten is (d.w.z. de stroom kan er door) als één of meer ruimtes warmte vragen. Met andere woorden: als alle ruimtes op temperatuur zijn, stopt de pomp.

Beneden hangt de hoofd-PL. Deze is met een stekker aangesloten op 230V.
Elke thermostaat krijgt ook 230V van de PL (2-geel-L, 4-blauw-N). Als de temperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur, zet de thermostaat spanning op draad 1-rood.
Dit signaal wordt rechtstreeks doorgezet naar de bijbehorende kraan. Als thermostaat 1 dus inschakelt, komt er spanning op kraan 1, waardoor deze open gaat.
Voor de duidelijkheid heeft de PL een lampje dat dan gaat branden. Als alle lampjes uit zijn, gaat het relais 'uit', en wordt de stroom naar de pomp onderbroken.
Boven hangt eenzelfde PL, die in serie is geschakeld met deze PL. Het relais van de PL boven gedraagt zich als een thermostaat voor de PL beneden. Als de PL boven dus 'zegt' "er is warmtevraag boven", dan zet hij spanning op draad 1-rood, wat voor de PL beneden overkomt als "er staat een thermostaat ingeschakeld".
Dus ook al staan alle circuits beneden uit, als er boven één kamer 'aan' staat, gaat de PL beneden ook aan, en mag de pomp lopen.

De PL boven hangt op z'n kop, zoals je ziet. Deze PL is niet rechtstreeks aangesloten op het lichtnet, maar krijgt zijn voeding van de PL beneden. Op die manier kan ik het hele systeem uit zetten door beneden de stekker er uit te trekken.

De hele pompschakeling die ik hierboven heb uitgelegd, komt eigenlijk bovenop de schakeling van de ketel. Het hele weekritme (hoe laat de verwarming aanspringt en 's avonds weer uit gaat etc.) is hier ingesteld. Als je dus midden in de nacht de thermostaat op je kamer omhoog draait, zal er niks gebeuren als de ketel al in zijn nachtstand staat.
Andersom, als de ketel vanwege vorstbeveiliging warm water rond wil sturen, maar alle thermostaten staan uit, dan gebeurt er ook niks. Hetzelfde geldt voor de blokkeerbeveiliging (wekelijks de pomp even laten draaien in de zomer, om te voorkomen dat hij gaat vastzitten).
In de zomer mag dus de ketelthermostaat uit (oftewel laag) staan, maar moeten er wel een paar kamerthermostaten aan staan, zodat de pomp kan lopen.
Als we in de zomer de PL's willen uitzetten (die dingen verbruiken ook een klein beetje stroom) moet ik een wisselschakelaar monteren: ofwel de PL staat aan, ofwel de pomp kan ongehinderd aangestuurd worden door de ketel.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten