zondag 7 september 2008

Doe-het-zelf groendak 2


Hier zie de opbouw van het dak. Het is een zogeheten "Warm dak" (Zoek maar eens hierin)
De underlayment wordt op de sporen (of opleggers zoals ze hier in de buurt genoemd worden) gespijkerd. Het is belangrijk om de sporen exact op 61 cm hartafstand te bevestigen op de gordingen, zodat je met de underlayment (122 x 244) goed uitkomt.
Bovenop de underlayment komt eerst een dampdichte (niet een dampremmende!) folielaag. Daarop komt de isolatie, in ons geval de 4 cm dikke piepschuim die we over hebben gehouden bij de sloop van de schuur en 6 cm Pavaflat (beloopbare, drukvaste houtvezelplaat). Op de houtvezelplaat komen horizontale latten (ca. 3 x 7 cm), die enerzijds de isolatie vastzetten op de sporen, anderzijds zorgen voor richels, zodat het zand en wij zelf niet van het dak afschuiven. Deze latten staan niet op de tekening hiernaast. Aan de bovenkant moeten ze afgeschuind of afgerond zijn, dat is beter voor de epdm-folie.


De dakranden zijn bedacht door onze architekt. Ze zijn makkelijk zelf te maken.
Je laat bij de houthandel underlayment (244 x 122 cm) verzagen in 5 stroken van 244 x 23 cm.
Een beetje afhankelijk van hoe precies je van aard bent, maak je driehoekige blokken met een schuine zijde van 23 cm en schroef je het zaakje in elkaar, of je gaat eenderde van de stroken afschuinen en maakt het precies volgens tekening. Ikzelf heb alleen de hoek aan de onderkant wat bijgeschaafd op 30 graden, omdat ik 60 graden te lastig vond.
De driehoekige blokken heb ik gemaakt van gordinghout dat overgebleven was. Voor het schuin zagen heb je een verstekzaag of lintzaag nodig, of, zoals in mijn geval, een buurman die dit heeft.
Je zet er twee aan de uiteinden, en een in het midden van een "bak". Eerst maak je de liggende en opstaande plank aan de blokken en aan elkaar vast, daarna leg je de schuine plank tegen de blokken. Het resultaat is een bak van 244 cm lang.
Voor de bakken op de vier hoeken van het dak moet je de schuine plank in verstek zagen. Leg twee bakken zonder schuine plank haaks tegen elkaar op de grond, dan kun je de schuine plank mooi op maat decouperen.
Uiteindelijk zie je alleen de onderkant van de onderste plank, dus als je het voor het kiezen hebt, moet dat van zichtkwaliteit underlayment zijn.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten