Voordat de epdm gelegd kan worden, moet het dak "helemaal klaar" zijn, werd ons verteld. Later bleek dat ze bedoelden: alle dakranden en opstaande randen voor de dakramen. Dakdoorvoeren voor waterafvoer, ventilatie en schoorsteen komen pas veel later. Ook de geveldelen kunnen later worden bevestigd, vlak voordat de kraallaten worden gemonteerd.
Die kraallatten was ook een openbaring: daarmee wordt de epdm-folie tegen de dakrand geklemd, vervolgens wordt de folie over de rand naar boven geslagen en daar op de andere folie gelijmd. Dit is dus echt iets wat je op het laatst doet, en niet, zoals wij dachten, aan het begin.
Wat belangrijk is om makkelijk de folie te kunnen monteren: isolatie netjes tot aan de dakrand leggen, dus schuin en goed op maat afzagen; de horizontale richels allen dezelfde afmeting, recht en netjes vastschroeven.
Als je dit allemaal niet zo nauw neemt, kom je er ook wel (kom maar naar ons dak kijken), maar het werkt makkelijker als je dit een beetje zorgvuldig doet.
Het leggen van de folie is uitgebreid vastgelegd in foto's.
Wij hebben van de importeur (www.epdm.eu) een dikke map met instructies gekregen, waar het allemaal precies in staat. Is ook terug te vinden op hun site. Het gaat om het product "Sure-seal".
Om het hele proces kort samen te vatten:
De folie komt op rollen van 1, 3, 6 of 9 meter. Voor schuine daken is een breedte van 3 meter het maximum, anders wordt het onhandelbaar (uit eigen ervaring).
Met behulp van een smetlijn leg je de folie op zijn plaats. Je zet hem tijdelijk over de hele lengte (van links naar rechts) vast met schroeven en dakdekkersplaatjes (hoe heet zo'n ovale metalen onderlegring?) aan de rand van de folie uiteraard, je gaat geen gaten midden in de folie maken.
Vervolgens vouw je hem dubbel, waarbij je de onderste rand in de buurt van de bovenste rand brengt. Nu kun je telkens een strook van ca. 30 cm inspuiten met contactlijm (soort Bisonkit) en de folie voorzichtig laten zakken en vastlijmen op de ondergrond. Elke vierkante centimeter moet aangerold worden met een speciaal rollertje. Da's best vervelend werk: 200 m2 met een rollertje van 3 centimeter breed.
Voor de hoeken is er speciale, flexibele, niet-gevulcaniseerde folie en kit. Langs de randen wordt een kimband geschroefd, ook met niet-gevulcaniseerde rubber.
Om twee banen folie aan elkaar te bevestigen, moet je een speciale strook gebruiken die aan weerskanten niet gevulcaniseerd is. Simpelweg met primer - soort Simson Solution - op elkaar lijmen (zoals je vroeger met een fietsband deed) kan wel, maar is niet gegarandeerd worteldicht (niet te verwarren met woaterdicht).
We krijgen binnenkort de rekening, met alle materialen. Dan kan ik precies vertellen wat je nodig hebt en wat het kost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten