maandag 28 september 2009

Verf


De kozijnen van het huis moeten in de lak gezet worden dus ik ben me aan het verdiepen in de verfsoorten.
Onze architect had me al gewezen op Aquamarijn verf maar ik had nog geen tijd gehad om me daar in te verdiepen. In eerste instantie dacht ik eigelijk dat je twee soorten verf hebt. Verf met oplosmiddel (bv terpentine) of verf op waterbasis. Na het lezen van de informatie op deze site snap ik dat ik eigenlijk onderscheid moet maken tussen syntetische en natuurlijke verf. Syntetische verf heb je dan in oplosmiddelhoudende verf of waterdragende verf maar deze is altijd belastend voor het milieu omdat de grondstoffen van deze verven gemaakt worden van aardolie. En dit raakt ooit op en is dus niet duurzaam. Daarnaast is er veel energie nodig voor het maken van deze verf en levert het ofwel aan de lucht (oplossmiddel) ofwel aan het water veel schadelijke effecten. (het schoonmaken van de kwasten gebeurt veelal boven de gootseen en daarmee loopt de verf in het riool).
De Nederlandse overheid heeft voor professionele verwerkers het gebruik van waterverdunbare producten in het binnengebruik verplicht, als bescherming voor de schilders (OPS-schildersziekte, veroorzaakt door te veel blootstaan aan oplosmiddelen). Dit is geregeld in de ARBO-wet. Hiermee loopt Nederland ten opzichte van de rest van Europa vooruit.

Aquamarijn heeft zich toegelegd op het maken van natuurverven. Ze gebruiken natuurlijke grondstoffen (bv lijnolie, harsen, water, natuurlijke mineralen (bv oker), celluloselijm). Er is niets te vinden over het energieverbruik voor de totstandkoming. Qua afval moet je deze verf nog steeds inleveren bij de milieustraat (het is nog steeds geen natuurlijke smaakstof voor het drinkwater). Maar al met al toch echt een beter alternatief voor de tradionele verven.

Waar ik nog mee worstel is de kleurstelling. Het larikshout laten we voorlopig vergrijzen. Het dak wordt groen. Zou aarde-rood een mooie kleur zijn voor de kozijnen???

zondag 27 september 2009

Potdekselen

Potdekselen is het bekleden van de gevel met houten planken, waarbij ze elkaar overlappen, zodat het regenwater er niet in loopt.

In de basisvorm wordt gewerkt met rechte, ongeprofileerde planken. Wij hebben gewerkt met Zweeds rabat, ook wel bevelsiding genoemd. Deze hebben een inkeping, zodat hij aan de buitenkant uitziet als normaal potdekselen, terwijl hij aan de achterkant vlak afwerkt.
Zoals met alles, kun je potdekselen op verschillende manieren aanpakken, en, zoals wel vaker, hebben architect en aannemer een verschillende kijk op de dingen. Zie daar als particulier maar eens uit te komen...
Hoe we het uiteindelijk gedaan hebben:
  • De ondergrond bestaat uit verticale latten, ca. 60 cm van elkaar. Het is belangrijk dat ze netjes in één vlak liggen, wat je kunt controleren door langs de muur te kijken. De onderlinge afstand mag best wat variëren.

  • Gebruik roestvrijstalen spijkers (en een spijkerpistool), anders gaan ze roesten en krijg je lelijke plekken.
  • Je bepaalt hoe je de hoeken gaat afwerken, zodat je weet hoe ver de planken van de hoek af moeten blijven.
  • Maak een maatplank (meterlat noemen ze het ook wel), met streepjes op een onderlinge afstand van de werkende breedte van de geveldelen. Zaag met een ijzerzaag een klein groefje over het streepje, dan kun je daar later je potlood in zetten als je streepjes op de verticale balken/latten gaat zetten.

  • Wij hebben (op advies van de aannemer) een speling tussen de planken van 5 mm aangehouden, maar zoals je op de bovenste foto kunt zien, worden ze meestal strak tegen elkaar gezet. Achteraf gezien hadden wij dat ook beter kunnen doen.

  • Tussen de geveldelen en kozijnen hebben wij (op advies van de aannemer) een speling van ca. 5 mm aangehouden. Onze architect had eigenlijk liever een paar centimeter gehad, zodat je de kozijnen goed kunt schilderen, en zodat ze sneller drogen na een regenbui. Dit is een beetje aan onze aandacht ontsnapt; de architect had gelijk.



  • Wordt vervolgd.
    Vragen en opmerkingen van harte welkom. Gebruik het envelopje hieronder.

    donderdag 17 september 2009

    Verwarmingssysteem

    Afgelopen winter hebben we onze ketel kunnen stoken. Het nut was nog maar beperkt: alleen de vloerverwarming van het actorium was aangesloten.
    Ondertussen is de verbouwing van het huis uitgevoerd en is de wandverwarming in het actorium klaar om aangesloten te worden. Ook de boiler staat op z'n plaats.
    De boiler is een voorraadvat van 200 liter, dat opgewarmd wordt met het water uit het buffervat (dat 1600 liter groot is).
    We hebben een houtketel, een buffervat, een boilervat, vloerverwarming, wandverwarming, een huis met verwarming en ook nog een gasketel als backup.
    Een ingewikkeld systeem dus.
    Onze kachelboer heeft allerlei schema's gegeven, en de loodgieter heeft die vertaald in een wirwar van buizen, kleppen en pompen, maar ik zelf zag door de bomen het bos niet meer.

    Ook heb ik ontdekt dat er verschil van inzicht is tussen de kachelboer en loodgieter. Het leek me daarom maar het slimste om te zorgen dat ik het zelf helemaal snap.
    Omdat ik elke keer zat te worstelen met het vertalen van zo'n schema naar het echte ijzerwerk, heb ik maar de buizen uitgetekend in Sketchup en voorgelegd aan de kachelboer. Hij weet het beste hoe het uiteindelijk in elkaar moet zitten.
    Hij heeft me geweldig geholpen (bedankt Wiebe!), en ik heb er nou alle vertrouwen in dat ik de loodgieter kan uitleggen wat hij moet doen.

    Voor de geïnteresseerde: onze ketel heeft een eigen weersafhankelijke temperatuurregeling. Hij regelt dus de temperatuur waarmee hij het water het verwarmingscircuit instuurt. Dit betekent dat je niet daarnaast nog allerlei thermostaten in het systeem moet inbouwen, wat blijkbaar gebruikelijk is als ik de loodgieter goed begrepen heb. Die temperatuurregeling gebeurt door het bijmengen van retourwater met het aanvoerwater.

    zondag 13 september 2009

    Leemstuc


    De afgelopen dagen weer flink veel gestuct. Het einde begint (voor het actorium altans) in zicht te komen. Nog een finishlaag er op en dat wordt ook gelijk de mooiste omdat hier de kleur in zit en deze ook strak afgewerkt kan worden. Dan wordt het harde werken beloont.

    Veel mensen vragen ons waarom we kiezen voor leemstuc. Het is namelijk niet heel gebruikelijk.

    Hieronder onze redenen:
    - Leem is natuurlijk materiaal. Geen toevoegingen nodig.
    - Leem hoeft niet gemaakt te worden. Leem bestaat gewoon. Geen verspilling van energie. (als je hem tenmiste uit de rivier haalt ipv in big bags laat aanleveren, maar zelfs dan)
    - Bij sloop van het huis kan de leem weer gewoon terug naar de aarde.
    - Leem is uitermate geschikt om vocht te reguleren. Het neemt vocht op en geeft weer af afhankelijk van de omgeving. Hierdoor krijg je een aangenaam binnenklimaat
    - Een leemmuur met warmteverwarming zorgt voor een thermische isolatie. Het verdeelt de warmte gelijkmatig over de muur en deze muur straalt de warmte weer de ruimte in.
    - Leem zorgt voor een goede akoestiek.
    - Leem is antistatisch en is dus een prettig klimaat voor mensen met stofallergieen.
    - Leem neutraliseert ionen en heft storingen van electrische apparaten op.
    - Leem neemt geuren op.
    - Met leem kun je ook organisch werken. We willen bv wat lampjes in de leemvormen verwerken. Rondingen, hoekjes, nissen e.d.
    - De afwerking kan strak, grof, fijn, met figuren, met stro en zandkorrels gedaan worden.
    - Leem heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum. Aangemaakte leem kun je gewoon een paar weken laten staan, weer wat water er bij, mixen en weer door stucen. Voor gebruik in badkamers en keukens moet je dan ook wel wat waterwerendheid in bouwen.
    -Leem is brandwerend.

    En wat zijn dan de nadelen: Tja, er zijn niet heel veel mensen die er verstand van hebben dus je moet je informatie wel bij elkaar sprokkelen. En het is vrij zwaar werk.

    donderdag 10 september 2009

    Wandverwarming































    Soms is het een hele puzzel om de slang voor de wandverwarming in een mooi patroon te leggen met zo min mogelijk koppelingen.. We hebben een paar schemaatjes die mogelijk inspirerend en verhelderend kunnen werken.

    donderdag 3 september 2009

    Kippentractor


    Kippen zijn niet alleen nuttig voor de eieren, maar ook om je tuin onkruidvrij te maken. Hiervoor moet je ze in een verplaatsbaar hok stoppen en dit hok om de paar dagen verplaatsen.
    Zo gauw we tijd hebben, willen we iets maken zoals op bijgevoegd plaatje.
    Meer ontwerpen zijn te vinden op http://home.centurytel.net/thecitychicken/tractors.html

    Zoekresultaten