zondag 27 september 2009

Potdekselen

Potdekselen is het bekleden van de gevel met houten planken, waarbij ze elkaar overlappen, zodat het regenwater er niet in loopt.

In de basisvorm wordt gewerkt met rechte, ongeprofileerde planken. Wij hebben gewerkt met Zweeds rabat, ook wel bevelsiding genoemd. Deze hebben een inkeping, zodat hij aan de buitenkant uitziet als normaal potdekselen, terwijl hij aan de achterkant vlak afwerkt.
Zoals met alles, kun je potdekselen op verschillende manieren aanpakken, en, zoals wel vaker, hebben architect en aannemer een verschillende kijk op de dingen. Zie daar als particulier maar eens uit te komen...
Hoe we het uiteindelijk gedaan hebben:
  • De ondergrond bestaat uit verticale latten, ca. 60 cm van elkaar. Het is belangrijk dat ze netjes in één vlak liggen, wat je kunt controleren door langs de muur te kijken. De onderlinge afstand mag best wat variëren.

  • Gebruik roestvrijstalen spijkers (en een spijkerpistool), anders gaan ze roesten en krijg je lelijke plekken.
  • Je bepaalt hoe je de hoeken gaat afwerken, zodat je weet hoe ver de planken van de hoek af moeten blijven.
  • Maak een maatplank (meterlat noemen ze het ook wel), met streepjes op een onderlinge afstand van de werkende breedte van de geveldelen. Zaag met een ijzerzaag een klein groefje over het streepje, dan kun je daar later je potlood in zetten als je streepjes op de verticale balken/latten gaat zetten.

  • Wij hebben (op advies van de aannemer) een speling tussen de planken van 5 mm aangehouden, maar zoals je op de bovenste foto kunt zien, worden ze meestal strak tegen elkaar gezet. Achteraf gezien hadden wij dat ook beter kunnen doen.

  • Tussen de geveldelen en kozijnen hebben wij (op advies van de aannemer) een speling van ca. 5 mm aangehouden. Onze architect had eigenlijk liever een paar centimeter gehad, zodat je de kozijnen goed kunt schilderen, en zodat ze sneller drogen na een regenbui. Dit is een beetje aan onze aandacht ontsnapt; de architect had gelijk.



  • Wordt vervolgd.
    Vragen en opmerkingen van harte welkom. Gebruik het envelopje hieronder.

    Geen opmerkingen:

    Zoekresultaten