zondag 13 september 2009

Leemstuc


De afgelopen dagen weer flink veel gestuct. Het einde begint (voor het actorium altans) in zicht te komen. Nog een finishlaag er op en dat wordt ook gelijk de mooiste omdat hier de kleur in zit en deze ook strak afgewerkt kan worden. Dan wordt het harde werken beloont.

Veel mensen vragen ons waarom we kiezen voor leemstuc. Het is namelijk niet heel gebruikelijk.

Hieronder onze redenen:
- Leem is natuurlijk materiaal. Geen toevoegingen nodig.
- Leem hoeft niet gemaakt te worden. Leem bestaat gewoon. Geen verspilling van energie. (als je hem tenmiste uit de rivier haalt ipv in big bags laat aanleveren, maar zelfs dan)
- Bij sloop van het huis kan de leem weer gewoon terug naar de aarde.
- Leem is uitermate geschikt om vocht te reguleren. Het neemt vocht op en geeft weer af afhankelijk van de omgeving. Hierdoor krijg je een aangenaam binnenklimaat
- Een leemmuur met warmteverwarming zorgt voor een thermische isolatie. Het verdeelt de warmte gelijkmatig over de muur en deze muur straalt de warmte weer de ruimte in.
- Leem zorgt voor een goede akoestiek.
- Leem is antistatisch en is dus een prettig klimaat voor mensen met stofallergieen.
- Leem neutraliseert ionen en heft storingen van electrische apparaten op.
- Leem neemt geuren op.
- Met leem kun je ook organisch werken. We willen bv wat lampjes in de leemvormen verwerken. Rondingen, hoekjes, nissen e.d.
- De afwerking kan strak, grof, fijn, met figuren, met stro en zandkorrels gedaan worden.
- Leem heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum. Aangemaakte leem kun je gewoon een paar weken laten staan, weer wat water er bij, mixen en weer door stucen. Voor gebruik in badkamers en keukens moet je dan ook wel wat waterwerendheid in bouwen.
-Leem is brandwerend.

En wat zijn dan de nadelen: Tja, er zijn niet heel veel mensen die er verstand van hebben dus je moet je informatie wel bij elkaar sprokkelen. En het is vrij zwaar werk.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten