zaterdag 16 januari 2010

Leemstucen



Vandaag bezoekers gehad van Autarkia. Zij gaan verbouwen en willen dat met strobalen en leemstuc gaan doen. Via onze leverancier van de leem waren aan ons adres gekomen en we hebben ze uitgenodigd om te komen kijken. Een erg leuk bezoek!
Als je dan zo aan het vertellen bent dan merk je dat wij ondertussen aardig wat kennis hebben opgedaan rondom de leemstuc. Wij hebben veel informatie gehad van Sebunga een goeroe op leemgebied. Ik heb afgesproken dat ik wat kennis via deze weblog zal overdragen zodat in Schaijk ook mooie leemmuren komen te staan.
leem.
Leemstuc maken: Schep de leem (een kwart van de kuip) in een cementkuip en zet deze een nacht onder water. Mix hem door en schep het (speel) zand er door in de verhouding 1 staat tot 2. Als leem bij opdroging krakeleert zit er te weinig zand in.

Afhankelijk van je ondergrond moet je de muur nog voorbewerken (op hout werkt leem niet goed en kun je bv rietmatten verwerken)
Basislaag (dit kun je evt. in twee of drie keer doen (één dunne leempap) en een tweede laag (met stro voor de bewapening. Voor volgende laag even opruwen.
Deze laag moet met een rijlat recht gemaakt worden.
Dan de finishlaag. Ook hier kun je wat stro aan toevoegen voor een leuk decoratief effect. Deze finishlaag bij indroging (half uurtje na opzetten, goed kijken naar de glans) uitsponzen (hiermee kun je kleine kuilen en heuveltjes wegpoetsen). En na een uurtje insponsen (dan druk je de zandkorrels in de leem).

Voor de kleur in de finishlaag heb ik gewerkt met chamotteklei. Deze heb je in geel, wit, rood en zwarte kleur. Hiermee kun je mengen en je kleur samenstellen.

Nog wat handige tips:
-Bij de aansluiting tussen muur en kozijn moet je na het smeren even de spaan er langs halen. Daarmee krijg je een scherp randje en gaat het niet schuren.
- Je kunt mooie bochten maken met leemstuc. Hierbij moet je diagonaal over de ronding bewegen (ipv horizontaal). Anders trek je de leem weer weg.

meer info over leembewerking, en stroleembouw.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten