zaterdag 2 januari 2010

Warmteverliesberekening geverifieerd

Nieuwjaar hebben we dit jaar in Brugge gevierd (mooie stad, van harte aanbevolen). Om ons huis tegen de vorst te beschermen, hadden we de kachel flink opgestookt. Dit betekent dat het buffervat 100% geladen was.
Daarna hebben we de verwarming op nachtstand gezet, zodat de temperatuur niet onder de 12 graden zou moeten komen. Op ons weerstation, dat ook de binnentemperatuur vastlegt, konden we achteraf mooi zien hoe de temperatuur de eerste 4 dagen van 19 naar 11 graden daalde, en daarna keurig tussen de 10 en 11 graden werd gehouden. Dit heeft 2,5 dag geduurd.
Een rekensommetje leert dat dit een warmteverlies is van 1,9 kW.

In mijn warmteverliesberekening van een tijd terug kwam uit op 2,1 kW. Hierbij was ik het verlies via de vloer vergeten (dom, ik weet het), en was ik uitgegaan van een delta T (temperatuurverschil tussen binnen en buiten) van 15 K.
In de meting was het temperatuurverschil 10 K, verlies naar de vloer zal er niet geweest zijn (de grond is net zo koud als de ruimte), en er is wat verlies via ventilatiekanalen en kieren. Al met al was de berekening dus best wel goed. Zeker voor een amateur!

Wat ook wel grappig is om te zien, achteraf althans, is dat het opwarmen bijna twee dagen heeft geduurd. De eerste dag hebben we chinees gegeten met de jas aan, en zaten we onder de dekens tv te kijken!
O ja, nu we het toch over het binnenklimaat hebben: de luchtvochtigheid is ook redelijk constant: tussen de 36% en 46%, zelfs rond nieuwjaar. Schijnt mede te danken te zijn aan de leem op onze muren.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten