woensdag 17 maart 2010

Elektriciteitsverbruik

In een vorig bericht liet ik weten dat ons electriciteitsverbruik een heel eind boven het landelijk gemiddelde lag. Ondertussen ben ik weer wat wijzer geworden.
Wat ik bijvoorbeeld gedaan heb: 's avonds alle lampen en apparaten uitzetten, en met een zaklamp en een stopwatch (op de mobiel) bij de meterkast gaan staan. Door de tijd tussen twee pulsen van de 'slimme' meter te tellen, kun je bepalen hoeveel elektriciteit er op dat moment verbruikt wordt.
Dit bleek 250 Watt te zijn! Dat is dus energie die verbruikt wordt door apparaten die UITgeschakeld zijn. Mijn afkortzaag bijvoorbeeld verbruikte 9 Watt, een computer 18 Watt, tv-decoder, videorecorder en versterker heb ik niet gemeten, maar deze zullen rond de 30 Watt zitten.
Antenneversterker en kabelmodem schakel je eigenlijk nooit uit (anders ben je telefonisch onbereikbaar); deze verbruiken elk zo'n 10 Watt.
Na installatie van tijdschakelaars bij de tv en geluidsinstallatie, en na het uitschakelen van netwerkapparatuur, daalde dit tot 45 Watt (nog steeds meer dan ik kan verklaren).
200 Watt besparing is op jaarbasis (365x24 uur) 1752 kWh, oftewel zo'n 350 euro (0,20 per kWh).

Om nog beter stroomverbruikers in de gaten te kunnen houden, willen we Plugwise-spullen gaan installeren. Hiermee kun je van elk apparaat het verbruik over langere tijd volgen, kun je 's nachts apparaten uitschakelen, en kun je het sluipverbruik tot 0 terugbrengen.
Of dat slim is, daar kun je weer over twijfelen. Hier een verhaal over het verborgen energieverbruik van al die apparaten die we steeds maar aanschaffen. De productie van computerchips kost enorm veel energie. 80% van de energie wordt verbruikt tijdens de productie, en maar 20% tijdens de levensduur. De meeste energie bespaar je dus door apparaten in de winkel te laten staan... Of anders geredeneerd: je kunt beter een onzuinige computer nog een paar jaar blijven gebruiken, in plaats van een nieuwe, energiezuinige aan te schaffen.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten