maandag 22 maart 2010

Wandverwarming

We zijn ook begonnen met de slaapkamers in het huis. Al weer de eerste laag stucwerk ertegen aan en nu ook de leidingen voor de wandverwarming neergelegd.
Waarom hebben we gekozen voor wandverwarming (vraag van bezoek van afgelopen weekend). We hebben hier een aantal redenen voor:
Ten eerste het is lage temperatuurverwarming, met relatief lage warmtebron. Het water door de leidingen is 30 graden. De luchttemperatuur mag lager zijn dan bij andere warmtebronnen omdat de gevoelstemperatuur hoger is. Elke graad kouder levert een besparing van 5% op. Het is dus een energiezuinige manier van verwarmen.
Het is erg behaagelijk. Wandverwarming werkt met stralingswarmte. Stralingswarmte is één van de drie vormen van warmtetransport.Warmte kan namelijk overgedragen worden door middel van geleiding, convectie of straling. Bij straling wordt de warmte overgedragen dmv elektromagnetische golven. Deze planten zich rechtlijnig voort en bij het invallen van de stralen op een oppervlak wordt de getransporteerde energie omgezet in warmte. Er is dus een maximale warmteoverdracht.
Het is ook erg gelijkmatig. Boven is het even warm als beneden. Dicht bij de muur is het even warm als midden in de kamer. Je kunt evt. wel echt ook met je rug tegen de muur gaan zitten.
Het werkt erg goed samen met leem (en dat heeft weer een hele goede vocht regulerende werking). Dat maakt dat het hele binnenklimaat behaaglijk wordt (ventilatie, vocht en temperatuur).
Het werkt goed samen met een houtvergasser met buffervat: je kunt het buffervat opwarmen tot 80 graden, en je hoeft pas weer te gaan stoken als hij tot 30 graden gezakt is. Bij radiatoren moet je al stoken bij 50 graden.
Als laatste voordeel: je ziet het niet. De wandverwarming is weggewerkt in de wand. Geen radiatoren dus. Wel opletten met gaatjes boren!
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten