Groendak, grasdak, sedumdak, er zijn diverse namen voor. Als je erover leest, klinkt het allemaal heel ingewikkeld, en moet je het echt door de specialist laten aanleggen.
Een groendak is overigens niet iets voor mensen die alles strak en netjes willen hebben. Een groendak kijkt veel rommeliger dan, zeg, geglazuurde pannen.
Voor de doe-het-zelver die zich niet zo snel laat afschrikken: wij hebben op ons tuinhuisje een groendak aangebracht, en het is best zelf te doen.
Waar je op moet letten:
- Dak moet stevig zijn. Stel je gooit er 5 centimeter zand op, dan weegt dit ongeveer 50 kilo per m2. Dat lijkt veel, maar dakpannen wegen ongeveer net zoveel.
- Hellingshoek max. 35 graden (hoe vlakker, hoe beter)
- Gebruik goede folie: EPDM vijverfolie van de bouwmarkt of Boerenbondwinkel (ca. 5 euro/m2)
- Het zand moet in een bak komen te liggen, dus er moet een opstaande rand rondom zijn, minstens zo hoog als de laag zand die je wilt aanbrengen.
- De ondergrond waar je de folie op legt, moet vrij zijn van uitstekende zaken, zoals spijkers en splinters, anders krijg je lekken.
- Duw de folie strak tegen de rand en vouw hem netjes in de hoeken. Door de druk van het zand en water kan er anders trekkracht in de folie komen, en krijg je scheuren.
- In plaats van een dakgoot breng je onderaan een flinke laag grove grind aan. Hieroverheen geen zand en begroeiing. Ik heb die in een worstvorm gerold, met gaas van het tuincentrum, zodat ik de begroeiing eventueel uit de grind kan trekken. De grind zorgt ervoor dat daar het overtollige water terecht kan en via een overloop kan weglopen (zie plaatje). Je kunt de folie gewoon in de opening naar buiten laten steken.
- Wat laat je er op groeien? Wij hebben gekozen voor grondbedekkers, zoals die bij elk tuincentrum te krijgen zijn. Je kunt er ook graszaad op gooien. Bij het aanbrengen van de grond kun je, zoals wij, kiezen voor rijke grond, dan groeit alles snel, maar krijg je in het begin veel 'bocht' tussen de vetplantjes, of voor een wat schralere grond, dan krijg je waarschijnlijk een heide-achtige begroeiing. Ik heb wel een groen dak, maar geen groene vingers, dus als je dit belangrijk vindt, kun je beter bij het tuincentrum advies inwinnen.
Ideeën voor een breder gebruik van je groendak:
Als je een niet al te kwetsbare begroeiing kiest, kun je er in de zomer mooi een strandstoel op kwijt. Als je heel hoge begroeiing kiest, kunnen de kinderen er verstoppertje op spelen.
Mocht je de aandrang van snoeien of maaien niet kunnen weerstaan, kijk dan uit dat je niet in je enthousiasme de folie lek prikt. Reparatie is niet moeilijk, maar toch.
Milieuvoordelen (uit artikel van Brabants Dagblad):
- Isolerend voor temperatuur en geluid
- Vangen regenwater op, dus ontlasten het riool
- Werken luchtzuiverend (zoals alle planten)
- Duurzaam, gaat heel lang mee
1 opmerking:
hey marcel ik ga er ook aan geloven, ik wist niet wat ik met de afwatering moest maar goed idee zo. ga volgende week naar noorwegen en zal daar nog effe goed kijken maar in ieder geval bedankt voor het idee leuk beschreven haha
groeten robin
Een reactie posten