zaterdag 9 februari 2008

Viba


Donderdagavond naar een Viba cafe lezing geweest
Het begon met een uiteenzetting van de warmtehuishouding van dieren. Vogels krijgen gewoon een dikkere vacht of zetten hun vleugels uit voor wat frisse wind. Ook de kleuren van dieren zijn belangrijk. Zo zijn de bruine vlekken en gele rondjes van giraffes een zeer uitgebalanceerde manier om zonnewarmte op te vangen (bruin) en weer kwijt te raken (geel). Dieren zijn eigenlijk de hele dag bezig met hun wamtehuishouding. Mensen zijn veel minder geavanceerd en worden eigenlijk alleen maar dommer op dat gebied. We zijn het namelijk steeds meer aan het verleren doordat onze comfortzone (lees: huizen) steeds beter worden.

Wat ook erg interessant was waren de foto's (via deze link zie je echt geweldige foto's) die met de infrarood technieken gemaakt zijn. Met die foto's kun je precies zien wat warm is en wat niet. Bij die giraffe zag je echt warme en koude plekken en ook de walrus had op zijn rug plekken waar de warmte sterk geconcentreerd was, zodat hij snel zijn warmte kwijt kon.
Deze techniek kun je ook gebruiken voor het bekijken van energielekken bij huizen. Hij liet foto's zien, waarbij je kon zien dat bij een oud boerderijtje waarbij het rieten dak dun aan het worden was het dak echt warmer was dan de rest van het huis. En ook het ventilatierooster voert warme lucht af naar buiten.
Gisteren op de weg naar huis hoorde ik op de radio dat gemeente Nijmegen deze techniek gaat inzetten om vanuit de lucht te kijken waar bij huizen de grootste lekken zitten en daarmee burgers actief te informeren en motiveren om wat meer warmte binnen te houden.

De vraag was of je niet wat kan leren van deze thermische hoogstandjes. Steeds meer architecten passen hier onderdelen van toe in de huizenbouw. Onze architect werkt bv ook altijd met de inval van zonnelicht. Daarmee haal je warmte van de zon binnen in je huis. De architect die de lezing gaf, had zelfs een vijver voor het huis laten leggen, zodat in de winter extra zonlicht naar binnen gekaatst wordt.

Qua temperatuur wordt er nog weinig gevarieerd. In de huizenbouw wordt bijna altijd gewerkt met een constante temperatuur overal in het huis. Toch zijn er eigenlijk behoorlijk wat redenen om te werken met verschillende temperaturen:
  • In sommige ruimtes ben je actiever dan in andere.
  • Op sommige momenten van de dag ben je actiever dan op andere.
  • Vrouwen hebben het graag wat warmer dan mannen.
  • In een badkamer ben je maar gemiddeld maar één uur per dag aanwezig.
  • Meer mensen geven meer energie af en maken de ruimte dus al warmer.
Wat kun je dat in de huizenbouw met dit soort wetenschap
  • Slim zijn met de zonne-inval noemde ik al.
  • Een wit dak in de zomer en zwart in de winter is schijnbaar al ergens toegepast
  • Een inschuifbaarhuis. Zoals ze vroeger in de winter met zijn alle in het voorhuis gingen wonen (bij Marcel thuis hebben ze dat jaren gedaan) zo was dit een huis wat je kleiner en meer dicht kon maken. Dat is wel een extreme vorm, maar ik kan me voorstellen dat je bepaalde ruimtes in de winter minder gebruikt dan in de zomer.
Qua verwarming is er ook al behoorlijk wat onderzoek gedaan. Wat vinden mensen nu prettig en wat onprettig. Koude voeten en een warm hoofd is bijvoorbeeld een erg onprettige gewaarwording. Betekent ook dat plafondverwarming niet prettig is, dat voelt niet natuurlijk aan. Wandverwarming (dat had onze architect ons ook al aangeraden) is echt de beste natuurlijke optie. Dit gaan we dan ook toepassen.
Verder willen we ook een warmtebron in de woonkamer. Dus een plek waar de warmte van af straalt, waar je dichter bij kunt gaan staan of een beetje verder van af kunt blijven, afhankelijk van de persoon of de activiteit.

Stichting Viba SVE
SVE Expositie verzorgt een permanente, thematisch opgebouwde expositie - de grootste van Europa - van bouwmaterialen, installaties, ontwerpen en diensten die bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving. In het voormalige fabriekspand van De Gruyter in 's-Hertogenbosch tonen ruim 100 exposanten op een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante meter hoe gezond en kwalitatief bouwen, wonen en werken in de praktijk kan worden gebracht. Het hele proces - van ontwerp tot bouw, sloop, renovatie en hergebruik - wordt inzichtelijk gemaakt. Dynamisch, actueel en verantwoord. De sfeervolle permanente expositie biedt een schat aan informatie voor zowel de professional als de particulier. Ervaar het zelf en breng een bezoek! SVE Expositie biedt legio mogelijkheden zoals een audiotoer, professionele groepsrondleidingen, op maat gesneden educatieve programma's met gastsprekers, bibliotheek & leeshoek, ruimteverhuur (incl. catering), etc.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten