vrijdag 22 februari 2008

Houtgestookte cv-ketel

In een ecologisch huis ligt het voor de hand om te verwarmen met biomassa. CO2-neutraal, herwinbaar, enzovoorts.
Oftewel: vureke stoke.
Nadeel van vureke stoke is natuurlijk dat je plafond zwart wordt. Een openhaard is dan al ietsje beter, maar daar heb je het grote nadeel dat je een trekgat hebt, dat alle (warme) lucht uit je woonkamer naar buiten zuigt.
Een houtkachel is nog weer iets beter, omdat je daar de trek beter onder controle hebt.
De volgende stap is een systeem dat de warmte verspreidt door het hele huis, en dat de warmte buffert. Dat laatste betekent dat je enerzijds je vuur nooit hoeft te temperen (stookt efficiënter), en dat je anderzijds je huis kunt verwarmen zonder dat je direct hoeft te stoken.

De systemen zijn in Nederland dun gezaaid, maar ze zijn er wel: computergestuurde houtvergassers. Deze apparaten halen bijna alle energie die in een houtblok zit eruit en stoppen die in je huis. Je moet ze nog steeds volstapelen met houtblokken en aansteken met een lucifer, maar daarna gaat het deurtje dicht en wordt met ventilators en sensors het zaakje omgetoverd tot een heel klein hoopje as en een hele hoop warmte.

Grofweg bestaat het systeem uit een houtkachel van 20 tot 40 kW (je hebt ze nog groter, tot wel 70 kW), een buffervat van 1000 tot 2200 liter en een boilervat van 300 tot 500 liter voor het warme tapwater. Jawel, ook je douchewater wordt met hout verwarmd.
Om te voorkomen dat je in de zomer moet stoken (als je niet van koud douchen houdt), kun je op het boilervat zonnecollectoren aansluiten. Is economisch niet verantwoord, maar ecologisch wel.

Voor de geïnteresseerden: ik heb een berekening gemaakt van wat ik denk dat er aan warmte het huis uit stroomt, een zogenoemde warmteverliesberekening. Ik heb er niet voor geleerd, dus er zal vast iets aan mankeren. Ik hoor het graag van mensen die er meer verstand van hebben, hoe het beter kan. Het geeft in ieder geval een indicatie wat je aan kachelvermogen nodig hebt.

Er zijn op dit moment twee kandidaten voor de levering van zo'n systeem. Zo gauw we er uit zijn, komt het op de blog.

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten