dinsdag 7 februari 2012

Bouwvragen.nl technisch

Het hele idee achter onze blog is altijd geweest dat we mensen willen laten delen in de kennis die we opdoen tijdens ons bouwproces. Er zijn echter nog meer manieren om kennis te delen op internet, bijvoorbeeld forums, wiki's, twitteren, linkedin, enzovoorts.
In de sector waarin ik werkzaam ben, software-ontwikkeling, is een veelgebruikte manier de gestructureerde vragen-en-antwoorden-databank zoals stackoverflow.com. Dit is een beetje een mengeling van een forum en een wiki: van de ene kant kan iedereen zijn vragen stellen en antwoorden geven, maar er zijn ook redigeer-mogelijkheden. Ook bij het redigeren kan iedereen meedoen, als hij of zij tenminste al een tijdje actief is geweest en daarmee zijn/haar betrokkenheid heeft laten zien.
Het nadeel van forums vind ik, dat er wel vragen en antwoorden zijn, maar dat er vaak oeverloos gediscussieerd wordt over wat nou het beste antwoord is, en een heleboel mitsen en maren. Als je het antwoord wilt vinden, moet je je daar eerst doorheen worstelen.
Gelukkig zijn er mensen geweest die hier iets op gevonden hebben (de mensen achter stackoverflow, die er vast heel rijk mee geworden zijn). Het is heel simpel: als je de mensen de mogelijkheid geeft om te stemmen op een antwoord, zonder dat ze zelf moeten gaan meedoen in de discussie, komen vanzelf de beste antwoorden bovenaan, en de slechte onderaan. Op die manier wordt een setje vraag-met-antwoorden waardevol, en herkenbaar als een mooi stukje informatie. Aan de andere kant verdwijnt onzin naar de achtergrond, waar het door de redactie opgeruimd kan worden.
Een paar mooie voorbeelden hoe dit kan werken, zijn te zien op www.stackoverflow.com (met elke paar seconden een nieuwe vraag) of diy.stackexchange.com, met ongeveer elk uur een vraag van een klusser (diy is Engels voor dhz, oftewel doe-het-zelf).
Een site in het Nederlands opzetten is weer net iets moeilijker, maar met de hulp van een open-source-product is het toch redelijk gelukt. Shapado.com (wat een naam, he) is een kloon van het stackexchange-systeem. Voor de techneuten: het is gebouwd in Ruby on Rails met een MongoDB database. Best wel hip.
Mijn domein www.bouwvragen.nl is gekoppeld aan bouwvragen.shapado.com. Om de site in het Nederlands te zien, moet je even aanmelden, zodat je je eigen taal kunt kiezen. Ik ben nog met de ontwikkelaars in overleg om dit aangepast te krijgen, zodat de site ook voor anonieme bezoekers in het Nederlands verschijnt. Als mensen nog meer problemen tegenkomen, of tips hebben voor verbetering, hoor ik dat graag. (Een reactie op dit bericht is een mogelijkheid, of via de website.)

Geen opmerkingen:

Zoekresultaten