vrijdag 3 februari 2012

Viba lezing

Gisteren was er opnieuw een VIBA-Lezing. Deze keer ging de lezing over kennisproductiviteit en de fysieke omgeving. Deze titel klinkt redelijk droog maar de presentatie was ongeloofelijk boeiend. Ik werd enorm getriggerd door de website: www.levenswerken.eu . Zelden zo'n mooie website gezien die je zo de verdieping in trekt.
In deze blog probeer ik wat van het verhaal op te schrijven en door te geven.

Iris Bakker doet een promotieonderzoek naar de bijdrage die de ruimtelijke omgeving levert aan de productiviteit. Ze heeft hierbij de invloed van kleur als hoofdonderwerp genomen maar wil zich aan de andere kant ook niet laten beperken. En dat zie je dan ook terug op haar website en ook in haar presentatie. Thema's waar ze zich in verdiept heeft zijn oa: licht, lucht, planten, kunst,vocht en temperatuur,muziek,mediteren, lerende omgeving, creativiteit.
Het gaat om een holistische benadering: het fysieke, mentale, emotionele en spirituele welbevinden.
Een van haar conclusies op dit moment is dat het onaandoenlijk is om bv precies aan te geven wat de invloed is van bv kleur. De invloed van kleur is niet te kwantificeren en los te zien van alle andere aspecten. Het is niet te rationaliseren, maar moet op het niveau van gevoel of intuïtie worden benaderd.
Dat levert dan in wetenschappelijk zin wellicht geen opzienbarende gezichtspunten op, als denkwijze en inspiratiebron om vooral een open, nieuwsgierig brein te houden, met een verbinding naar het hart, is het zeer geslaagd.

Een ruimte moet houvast geven in twee aspecten:
Verbinding met je omgeving: Waar ben je, waar kun je naar toe, wat is de grens, waar is de open ruimte,wat is muur en wat is vloer.
En verbinding met de tijd: welke tijd is het, is het avond of dag maar ook is het zomer of winter is het mooi weer of regenachtig.

Daarbij is een balans in zowel ordening als variatie belangrijk. Dat geld voor kleur, temperatuur, vorm, muziek enz. De balans kun je zoeken binnen twee uiterste polen.
Een praktische voorbeeld wat veel schilders je zullen vertellen: alle kozijnen in een zelfde kleur en de deur naar buiten een andere kleur.

Planten zijn hierbij ook erg belangrijk. Door hun specifieke kenmerken, vaste opbouw in vorm en structuur geven ze ordening en houvast. Voor bv mensen met een autistische stoornis kan dit extra heilzaam zijn omdat bij deze mensen de behoefte aan vaste ordening nog groter is dan bij andere mensen. Maar ook bij gezonde mensen kan het leiden tot stresreductie of een afname van angst. Ook wordt een afname van gezondheidsklachten van kinderen of verhogen van concentratie in de klas allemaal gekoppeld aan een artikel achter de link over een groene omgeving.

Een mooi artikel waarin een aantal inzichten samenkomen mbt tot zorg en een gezonde omgeving gaat over genezende omgeving..

Een begrip als creativiteit (een belangrijk onderdeel van toegevoegde waarde en daarmee ook productiviteit) is niet te vangen binnen een sessie van 2 uur op maandagmiddag. Creativiteit is juist je onderbewuste laten werken. Een betere manier om de creativiteit te laten stromen is op vrijdag aan te kondigen dat je het op maandag gaat hebben over bepaald onderwerp met de nadrukkelijke opdracht om er vooral niet over na te denken. Ook bewegen is belangrijk voor de creativiteit. Friedrich Nietzsche: Alleen gedachten die ons tijdens het wandelen invallen zijn waardevol.

Als voorlopige afsluiting (want ik ga hier denk ik nog wel meer over schrijven) nog wat foto's die ik gemaakt heb van wat uitzichtsplekjes van ons huis nav deze lezing.




Geen opmerkingen:

Zoekresultaten