zaterdag 4 februari 2012

Inzicht in energieverbruik

We vinden het vrij ingewikkeld om goed inzicht te krijgen in ons energieverbruik. Marcel is daarom al lange tijd aan het uitzoeken hoe hij de gegevens die door de meter lopen (dus het energieverbruik maar ook de opbrengst). En met ons zijn nog meer mensen bezig om hier inzage in te krijgen. Een leuke uitgebreide blog vind je hier.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Enymate. Marcel heeft vervolgens de data overgezet naar een excelsheet. En na een dag bestuderen kon hij de volgende conclusies trekken:

Het energieverbruik kun je eigenlijk verdelen in de volgende categorieën:

1) Korte tijd hoog verbruik. Wasmachine, Waterkoker, koffiezetapparaat, elektrische oven
2) Korte tijd laag verbruik. BV een lamp
3) Lange tijd, hoog verbruik
4) lange tijd, laag verbruik, Koelkast (deze valt in categorie 3 als je een oude koelkast hebt), diepvries, opladen telefoons

Onze grootste verbruik lag bij categorie 1 en 4. Categorie 1 zit vooral in gedrag. Niet de oven verwarmen voor 2 broodjes of wat minder water in de waterkoker zodat je alleen dat water kookt wat je ook als thee opdrinkt.

Nu hadden we ook wat constant verbruik op tijden die we niet konden verklaren. Zo was er 's nachts regelmatig energie nodig. Marcel ontdekte dat de pomp van de vloerverwarming (ondanks dat er geen vraag was naar warmte) toch met zekere regelmaat aansprong. Door een timer hier op te zetten is het verbruik met .... terug gedrongen...
Ook de digitale TV tuner blijft stroom verbruiken en kan niet echt uitgezet worden met een powerknop. Onze tv en audio staat daarom voortaan ook achter een stekkerdoos met schakelaar, die we zelf uit zetten.

sinds kort volg ik ook een forum waar ik hoop nog wat tips uit te kunnen halen.







Geen opmerkingen:

Zoekresultaten